بسیاری از افرادی که از بریس استفاده میکنند، پس از ماهها استفاده از این ابزار ارتودنسی امکان دارد متوجه شوند که رنگ دندانهایشان در اطراف محل قرارگیری براکتها کمی تغییر کرده است. مسلماً همه اشخاص تمایل دارند که پس از درمان ارتودنسی دندانهایشان سفید و درخشان باشد.
آگاهی از علت زرد شدن دندانها در اثر استفاده از بریس به جلوگیری از بروز این حالت کمک میکند. با وجود این که میتوان از زرد شدن دندانها در طول زمان استفاده از بریس جلوگیری کرد، در صورت ایجاد لک بر روی دندانها در زمان درمان ارتودنسی میتوان با استفاده از روش بلیچینگ، دندانها را سفید کرد.
فهرست
- 1 بریس چگونه بر بهداشت دهان و دندان تأثیر میگذارد؟
- 2 چرا دندانها در اثر استفاده از بریس زرد میشوند؟
- 3 بلیچینگ دندان بعد از ارتودنسی
- 4 روشهای بلیچینگ دندان پس از ارتودنسی
- 5 آیا امکان بلیچینگ دندان پس از ارتودنسی در منزل وجود دارد؟
- 6 آیا متخصص ارتودنسی بلیچینگ را پس از ارتودنسی توصیه میکند؟
- 7 چه مدت پس از ارتودنسی میتوان از روش بلیچینگ دندان استفاده کرد؟
بریس چگونه بر بهداشت دهان و دندان تأثیر میگذارد؟
رعایت بهداشت دهان و دندان جهت جلوگیری از ایجاد پلاک و جرم دندان (دلایل اصلی زرد شدن دندان) بسیار اهمیت دارد. افرادی که از بریس استفاده میکنند بایستی همیشه پس از صرف غذا دهان خود را با آب شستشو داده و مسواک بزنند. همچنین حداقل دو بار در روز بایستی از نخ دندان استفاده شود.
اگرچه وجود بریس میتواند تمیز کردن دندانها را مشکل کند، با این حال افراد بایستی به طور مداوم بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند. امکان دارد براکتهای بریس و سیمهای ارتودنسی، مسواک زدن را دشوار کنند و همچنین استفاده از نخ دندان نیز به زمان و مهارت نیاز دارد. استفاده کم از مسواک و نخ دندان باعث میشود که مواد غذایی و مایعات بر سطح دندان باقی بمانند. در نتیجه احتمال پاک نشدن پلاک و باکتریهای زیانآور که باعث بروز بیماری لثه و پوسیدگی دندان میشوند، افزایش پیدا میکند.
در صورت دشواری در تمیز کردن دندانها به علت استفاده از بریس، بایستی جهت تمیز کردن دندان به دندانپزشک مراجعه شود. تمیز کردن دندانها در زمان درمان ارتودنسی به رفع پلاک و جلوگیری از بروز لکه کمک میکند. مناطقی که بین بریس و براکتها وجود دارند، به کمک مسواک و نخ دندان قابل تمیز کردن نمیباشند. ابزار و روشهای خاص مورد استفاده به متخصص دندانپزشکی در تمیز کردن این نقاط کمک میکند. امکان دارد که عدم تمیز کردن دندانها باعث شود تا پس از خارج کردن بریسها، شخص متوجه زرد شدن دندانهایش بشود.
چرا دندانها در اثر استفاده از بریس زرد میشوند؟
زرد شدن دندانها پس از استفاده از بریس یک مشکل رایج محسوب میشود. مراقبت از بریس جهت صاف کردن دندانها و همچنین حفظ سلامت دهان و دندان اهمیت زیادی دارد. در صورتی که تمایل دارید پس از استفاده از بریس دندانهایتان سفید باشد، بایستی از دلایل اصلی زرد شدن دندانها اطلاع داشته باشید. بریس به طور مستقیم باعث تغییر رنگ دندان نمیشود. پلاک و جرم دندان، دشواری در استفاده از مسواک و مصرف برخی از مواد غذایی باعث ایجاد لکه بر روی دندان شده و نیاز به سفید کردن (بلیچینگ) پس از ارتودنسی را افزایش میدهند.
پلاک و جرم دندان
تجمع پلاک در فرورفتگی دندانها باعث ایجاد لکه بر روی دندان میشود. پلاک در واقع لایهای بیرنگ و چسبنده تشکیل شده از باکتری است که در اثر خوردن و آشامیدن بر روی دندان ایجاد میشود. پلاک با قند ترکیب شده و اسیدهایی را ایجاد میکند که سبب از بین رفتن مواد معدنی دندان میشود. از بین رفتن این مواد معدنی نحوه بازتاب نور از سطح دندان را تغییر میدهد. در این حالت لکههای سفیدی بر روی دندانها ایجاد میشود. پلاک همچنین احتمال بروز بیماری لثه و پوسیدگی دندان در زمان استفاده از بریس را افزایش میدهد.
در صورت عدم تمیز کردن دندانها، پلاک در عرض 24 ساعت باعث ایجاد جرم بر روی دندان میشود. جرم دندان به راحتی باعث زرد یا قهوهای شدن دندان شده و حتی ممکن است تمیز کردن پلاکی که جدید ایجاد شده است، دشوار شود. پس از ایجاد جرم دندان، تنها متخصص دندانپزشک قادر است که آن را از بین ببرد.
چه مواد غذایی باعث زرد شدن دندان میشوند؟
جهت سفید نگه داشتن دندانها بایستی بر مواد غذایی مصرفی نظارت داشته باشید. برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها باعث ایجاد لکه بر روی دندان شده و سبب تغییر رنگ دندان میشوند. قهوه، چای، سودا، نوشیدنیهای تیرهرنگ، آبنبات و حتی سس سویا میتوانند باعث زرد شدن دندانها شوند. مواد غذایی حاوی شکر نشاسته و همچنین مواد غذایی اسیدی سبب رشد باکتری شده و باعث از دست رفتن مواد معدنی دندان میشوند. مواد غذایی مانند ترشی، کرنبری، و محصولات حاوی گوجه فرنگی نیز میتوانند سبب ایجاد لکه و زرد شدن دندانها شوند.
بلیچینگ دندان بعد از ارتودنسی
زرد شدن دندانها میتواند حتی پس از پایان ارتودنسی و مرتب شدن دندانها، سبب کاهش اعتماد به نفس افراد شود. بلیچینگ دندان بعد از ارتودنسی میتواند سبب سفید شدن و درخشانتر شدن دندانها شود.
توصیه میشود که بلیچینگ دندان پس از ارتودنسی انجام شود (و نه قبل از آن). بلیچینگ دندان قبل از استفاده از بریس میتواند در محل قرارگیری براکت و در اثر حرکت دندانها باعث تیره شدن سطح دندان شود. یکی از دلایل استفاده از بریس، رفع کجی دندانها است. دندانهای کج معمولاً به شکل نادرست بر روی یکدیگر قرار میگیرند و در نتیجه در صورت انجام بلیچینگ پیش از ارتودنسی، ماده سفیدکننده به برخی از قسمتهای دندان اثر نمیگذارد. این مساله در اثر حرکت دندانها در زمان درمان ارتودنسی سبب ایجاد رنگ غیر یکنواخت بر روی دندان میشود.
جهت دستیابی به نتیجه رضایتبخش و حفظ سلامت دندان، سفید کردن دندان بایستی همیشه توسط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی انجام شود. بلیچینگ حرفهای دندان موثرتر و ایمنتر از روشهای مورد استفاده سفید کردن دندان در منزل میباشد. متخصص دندانپزشکی محل از دست رفتن مواد معدنی در مینای دندان و نشانههای بیماری لثه و پوسیدگی دندان را که ممکن است توسط بریس پنهان مانده باشند را تشخیص میدهد.
روشهای بلیچینگ دندان پس از ارتودنسی
گزینههای مختلف سفید کردن دندان عبارتند از:
استفاده از محصولات بلیچینگ بدون نیاز به تجویز پزشک
این محصولات شامل نوار، خمیر دندان و قلمهای سفیدکننده هستند. این محصولات ایمن و بیخطر هستند و در بیشتر داروخانهها به فروش میرسند. با این حال بزرگترین عیب این محصولات این است که به علت غلظت پایین مواد شیمایی موجود در آنها، مشاهده نتیجه سفیدکننده به زمان زیادی نیاز دارد.
استفاده از تری (tray) سفیدکننده
تری سفیدکننده به طور ویژه به شکل دندانهای هر شخص طراحی و ساخته میشود. ژل سفیدکننده داخل تری قرار میگیرد. در صورتی که ژل سفیدکننده از دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی خریداری شود، در طول دو هفته پس از استفاده تأثیر ژل قابل مشاهده است. ولی چنانچه ژل بدون تجویز پزشک از داروخانهها خریداری شود، مشاهده نتیجه سفیدکننده به زمان بسیار زیادی نیاز دارد.
بلیچینگ حرفهای دندان
با وجود در دسترس بودن محصولات سفیدکننده دندان بدون تجویز پزشک، جهت دستیابی به نتیجه رضایتبخش بایستی از بلیچینگ دندان توسط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی استفاده شود تا افراد از محصولات قویتری جهت سفید کردن دندان در مدت زمان کوتاه بهره ببرند. دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی از مواد شیمیایی مورد استفاده در هر محصول اطلاع دارند و از بیخطر بودن محصولات و حفاظت از لثهها و مینای دندان اطمینان حاصل میکنند. روند سفید کردن دندان بوسیله ژل سفیدکننده و یا دستگاه مخصوص بلیچینگ در مطب دندانپزشک انجام میشود.
آیا امکان بلیچینگ دندان پس از ارتودنسی در منزل وجود دارد؟
در طی سالیان گذشته، افراد محصولات طبیعی با خاصیت سفیدکنندگی دندان و روشهای مختلفی مانند استفاده از جوش شیرین، توت فرنگی یا لیمو بر دندانها را مورد بررسی قرار دادهاند. دندانپزشکها استفاده از این روشها را توصیه نمیکنند چرا که افراد از آسیبی که ممکن است با این روشها به دندان و لثه خود وارد کنند اطلاعی ندارند. جهت بلیچینگ حرفهای بایستی به دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی مراجعه شود.
آیا متخصص ارتودنسی بلیچینگ را پس از ارتودنسی توصیه میکند؟
برخی از متخصصین ارتودنسی بلیچینگ را در پایان ارتودنسی توصیه میکنند. طبق توصیه متخصصین ارتودنسی، شخص بایستی جهت بلیچینگ دندان به متخصص دندانپزشک مراجعه کند. بلیچینگ در مطب دندانپزشک نه تنها تأثیر بیشتری دارد بلکه ایمنتر از بلیچینگ در منزل میباشد. متخصص دندانپزشک نشانههای بیماری لثه یا پوسیدگی دندان را تشخیص داده تا بلیچینگ دندان بدون بروز هیچ مشکلی انجام شود.
چه مدت پس از ارتودنسی میتوان از روش بلیچینگ دندان استفاده کرد؟
متخصص ارتودنسی معمولاً توصیه میکند که بیمار در حدود شش ماه پس از پایان ارتودنسی از روش بلیچینگ دندان استفاده کند. علت ایجاد این فاصله زمانی وجود دو عامل حساسیت دندان و بزاق دندان میباشند.
استفاده از بریس میتواند برای مدت کوتاهی باعث ضعیف شدن دندانها شود. با گذشت زمان و سازگاری بیشتر دندانها، بلیچینگ دارای تأثیر بیشتری خواهد بود. در بسیاری از موارد، بزاق دهان سبب کاهش شدت تغییر رنگ دندانها پس از ارتودنسی میشود. با گذشت شش ماه در صورتی که دندانها همچنان زرد هستند، امکان دارد بلیچینگ دندان پس از ارتودنسی الزامی باشد.
بلافاصله پس از خارج کردن بریس، امکان دارد دندانها برای مدت کوتاهی کمی حساس و ضعیف باشند بنابر این متخصص ارتودنسی توصیه میکند که بین پایان ارتودنسی و بلیچینگ دندان حداقل شش ماه فاصله وجود داشته باشد. در نتیجه دندانها جهت بازیابی قدرت و سازگاری بدون وجود بریس زمان کافی در اختیار دارند و بلیچینگ دندان دارای تأثیر بیشتری خواهد بود.