جراحی کاشت ایمپلنت دندان روشی است که از آن تحت عنوان کاشت دندان نیز یاد میشود و با هدف پر کردن جای خالی دندانی که از دست رفته است انجام میشود. در هنگام انجام جراحی ریشه دندانهایی که از دست رفته است با یک پست فلزی عوض میشود و خود دندان نیز با یک روکش مصنوعی تعویض میگردد ظاهر و عملکردی شبیه دندان طبیعی دارد. به طور کلی ایمپلنت دندان یک جایگزین عالی برای دندان مصنوعی و بریج است که به طور صحیح روی لثه قرار نمیگیرند یا زمانی که عدم وجود ریشههای طبیعی دندان امکان استفاده از بریج را فراهم نمیکند. انجام عمل جراحی کاشت ایمپلنت به نوع ایمپلنت، سلامت دهان و دندان شما و شرایط فک شما بستگی دارد. برای کاشت ایمپلنت دندان شما به چند روش درمانی نیاز خواهید داشت که طی مدت چند ماه انجام میشود.
چه افرادی میتوانند متقاضی کاشت ایمپلنت باشند؟
به طور کلی فرآیند کاشت ایمپلنت دندان میتواند برای افرادی که شرایط زیر را دارند یک روش بسیار مناسب باشد:
- یک یا چند عدد از دندانهای خود را از دست داده اند.
- بافت دهان آنها سالم است.
- استخوان فک آنها به طور کامل رشد کرده است.
- به اندازه کافی دارای بافت استخوانی هستند که از پست ایمپلنت محافظت کند یا آن که امکان انجام جراحی پیوند استخوان در آنها وجود دارد.
- هیچ گونه بیماری خاصی ندارند که بر روی فرایند ترمیم استخوان تاثیر بگذارد.
- قصد دارند به بهبود نحوه صحبت کردن خود بپردازند.
- نمیتوانند یا دوست ندارند از دندان مصنوعی استفاده کنند.
- سیگاری نیستند.
- میتوانند چند ماه برای انجام فرآیند درمان و فرایند بهبود وقت بگذارند.
انواع ایمپلنت دندان چیست؟
انواع مختلفی از ایمپلنت دندان وجود دارد که به شرح زیر میباشند:
- ایمپلنت یک دندان
- مینی ایمپلنت برای نصب دندان مصنوعی
- ایمپلنت چند دندان
- ایمپلنت فوری
مراحل کاشت ایمپلنت دندان چگونه است؟
جراحی کاشت ایمپلنت یک روش جراحی دهان و دندان است که در چند مرحله انجام میشود تا امکان ترمیم بافت در فواصل بین جلسات درمان فراهم شود. مراحل کامل کاشت ایمپلنت دندانی شامل چند مرحله است که به شرح زیر میباشند:
- خارج کردن دندان آسیب دیده
- انجام پیوند استخوان در صورت لزوم
- نصب ایمپلنت دندانی
- ترمیم و رشد استخوان
- نصب اباتمنت
- نصب دندان مصنوعی
از ایمپلنت دندانی به عنوان یک استاندارد طلایی برای جایگزین کردن یک یا چند عدد دندان از دست رفته یاد میشود زیرا با مزایای متعددی در ارتباط با حفظ سلامت دهان و استخوان فک و بهبود عملکرد دندان و لثه همراه است. روشهای متعددی برای استفاده از ایمپلنت دندانی به عنوان جایگزین دندان از دست رفته وجود دارد. نوع روش مورد نیاز برای کاشت ایمپلنت توسط متخصص کاشت ایمپلنت و بر اساس شرایط شما تعریف میشود. به طور کلی فرآیند کاشت ایمپلنت از ابتدا تا انتها چند ماه طول میکشد و بخش زیادی از این زمان به فرآیند بهبود و رشد استخوان پیوند شده درون فک مربوط است. در برخی موارد دندان پزشک بر اساس نوع خاص جراحی که باید انجام بدهد یا مواد مورد استفاده میتواند از روشهای ترکیبی استفاده کند.
چه موقع پیوند استخوان لازم است؟
در مواردی که استخوان فک شما خیلی نرم است و فاقد ضخامت کافی میباشد قبل از انجام جراحی کاشت ایمپلنت دندان پزشک به انجام فرآیند پیوند استخوان خواهد پرداخت. فرایند جدید در مواد غذایی یک اقدام بسیار پر قدرت است و باعث میشود که فشار زیادی به استخوان فک وارد شود. در مواردی که استخوان فک نتواند به طور صحیح ایمپلنت را نگه دارد احتمال شکست جراحی کاشت مدار وجود دارد اما میتوان با انجام پیوند استخوان به ایجاد یک پایه قوی برای ایمپلنت دندان پرداخت. در حال حاضر مواد کمی برای انجام پیوند استخوان در دسترس دندان پزشکان قرار دارد. برخی از روشها از قبیل مواد جایگزین استخوان یا پیوند استخوان طبیعی که از یک ناحیه دیگر از بدن برداشته میشود برای انجام پیوند استخوان مورد استفاده قرار خواهد گرفت. با متخصص کاشت ایمپلنت در خصوص بهترین روش موجود برای کاشت ایمپلنت و پر کردن جای خالی دندان خود صحبت کنید. معمولاً چند ماه طول میکشد تا استخوانی که پیوند شده است به اندازه کافی رشد کند تا بتواند از ایمپلنت محافظت کند. گاهی اوقات نیز شما فقط به انجام پیوند کوچک استخوان نیاز دارید که قبل از انجام جراحی کاشت ایمپلنت صورت خواهد گرفت. به طور کلی شرایط استخوان کمک میکند مراحل زیر را تعیین نماید:
نصب ایمپلنت دندانی
در هنگام انجام عمل جراحی دهان برای کاشت پست ایمپلنت، جراح دهان و دندان یک برش کوچک را به وجود میآورد تا لثه را باز کند و به استخوان فک دسترسی داشته باشد سپس دندان پزشک تعدادی سوراخ را درون استخوان ایجاد میکند که بعداً از آنها برای نصب پست فلزی استفاده خواهد کرد. پست فلزی به طور عمیق درون استخوان فک قرار میگیرد و به عنوان یک ریشه برای دندان عمل میکند. در این مرحله نیز همچنان یک جای خالی در دهان شما وجود دارد و در صورتی که شما تمایل داشته باشید دندان پزشک یک نوع دندان مصنوعی موقت را برای بهبود ظاهر شما پیشنهاد خواهد داد که شما میتوانید در هنگام خواب یا برای تمیز کردن آن را از دهان خود خارج کنید.
انتظار برای رشد استخوان
پس از آنکه پست فلزی در آن استخوان قرار گرفت فرآیند پیوند با استخوان شروع میشود این امر بدین معنا است که استخوان فک بالاست هم داد دندانی پیوند میخورد که این فرآیند میتواند چند ماه طول بکشد اما انجام آن ضروری است زیرا یک پایه قوی را برای دندان مصنوعی به وجود میآورد و عملکردی شبیه ریشه طبیعی دندانهای اصلی خود شما را دارد.
نصب اباتمنت
پس از آن که فرایند رشد استخوان کامل شد شما به انجام یک عمل جراحی دیگر برای نصب اباتمنت یا همان قطعه ای که بعداً روکش روی آن قرار داده میشود نیاز خواهید داشت. معمولا این جراحی کوچک تخت بیهوشی موضعی انجام میشود. نصب اباتمنت در چند مرحله انجام خواهد شد که به شرح زیر میباشند:
- جراح دهان و دندان، لثه را باز میکند تا ایمپلنت دندانی را مشاهده کند.
- جراح اباتمنت را به ایمپلنت متصل میکند.
- بافت لثه اطراف اباتمنت بسته میشود.
در موارد خاص فوراً اباتمنت به پست ایمپلنت متصل میشود یعنی پس از کاشت پست فرایند کاشت اباتمنت نیز انجام خواهد شد. در این حالت شما نیازی به انجام این جراحیهای اضافی نخواهید داشت اما تا زمانی که فرایند کاشت ایمپلنت به اتمام برسد و پروتز دندان روی آن نصب شود هر بار که شما دهان خود را باز کنید اباتمنت به راحتی دیده میشود. پس از آنکه اباتمنت نصب شد باید حدود ۲ هفته به لثه فرصت بدهید تا ترمیم شود سپس دندان روی آن نصب شود.
امتحان کردن دندان مصنوعی جدید
به محض اینکه جلسه بهبود پیدا کرد باید قالب دندانهای باقیمانده تهیه شود تا از آنها برای ساخت روکش یا ساخت دندان مصنوعی به شما با ظاهری طبیعی استفاده گردد. روکش دندان زمانی نصب میشود که استخوان فک به اندازه کافی قوی شده باشد تا بتواند دندان جدید را تحمل کند. شما و متخصص کاشت ایمپلنت میتوانید با همفکری یکدیگر به انتخاب یک دندان مصنوعی بپردازید که ثابت، متحرک و ترکیبی از هر دو باشد.
- دندان مصنوعی ثابت به کمک پیچ یا سیمان مخصوص به اباتمنت ایمپلنت متصل میشود و شما نمیتوانید در هنگام خواب یا مسواک زدن آن را از دهان خود خارج کنید. در اکثر موارد هر عدد روکش دندانی به یک ایمپلنت دندانی متصل مجزا متصل میشود اما در صورتی که از بریج استفاده شود میتوان به کمک یک عدد ایمپلنت چند دندان را به هم متصل کرد.
- ایمپلنت متحرک شبیه دندان مصنوعی قدیمی است میتواند یک دندان مصنوعی کامل یا بخشی از آن باشد و شامل دندان مصنوعی است که اطراف آن توسط یک لثه پلاستیکی احاطه شده است. ایمپلنت متحرک روی یک پایه فلزی متحرک سوار میشود که به خوبی به اباتمنت ایمپلنت متصل شده است. میتوان در طول روز برای تمیز کردن یا برای ترمیم آن این نوع ایمپلنت را از دهان خارج کرد.
مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت شامل چه مواردی است؟
برای تسریع فرایند بهبود و کسب نتایج دلخواه رعایت نکات مربوط به مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت و اهمیت بسیار زیادی دارد که برخی از این نکات به شرح زیر میباشند:
- پس از جراحی بروز مقداری خونریزی طبیعی است که میتوان با فشار دادن محل خونریزی به کنترل آن پرداخت. در صورتی که خونریزی پس از جراحی ادامه پیدا کند میتواند به مدت نیم ساعت یک تکه گاز مرطوب روی محل مورد نظر قرار دهید و آن را فشار دهید ولی در صورتی که خونریزی ادامه پیدا کرد فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
- در هر نوع جراحی در دهان انجام میشود روز مقداری تورم طبیعی است و شما میتوانید با استفاده از کمپرس یخ روی قسمت بیرونی گونه خود به کاهش تورم و ناراحتی حاصل از درمان کمک کنید. معمولاً دندان پزشکان توصیه میکنند که به مدت ۳۰ دقیقه به استفاده از کمپرس یخ پردازد و به مدت ۳۰ دقیقه آن را از روی صورت خود بردارید. در چند شب اول پس از جراحی کاشت ایمپلنت قرار دادن سر روی یک سطح مرتفع میتواند به کنترل تورم کمک کند.
- در دو روز اول پس از جراحی به منظور جلوگیری از ورود مواد غذایی به درون زخم دندان پزشک به شما توصیه میکند که از مواد غذایی مایع استفاده کنید و از روز سوم به مصرف غذاهای شبه مایع از قبیل پوره سیب زمینی و تخم مرغ بپردازید و آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. شما میتوانید پس از یک هفته رژیم غذایی معمولی خود را شروع کنید ولی باید به شدت از سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید.
- شما میتوانید به مصرف داروهای مسکن و آنتی بیوتیک تجویز شده توسط متخصصین ایمپلنت بپردازید. در هنگام مصرف داروهای خوراکی نصف فنجان آب بخورید تا از میزان التهاب معده کاسته شود و داروها جذب بدن شوند.
- یک شب پس از جراحی در از دهان شویه یا محلول آب نمک استفاده کنید سپس بخوابید. پس از هر بار غذا خوردن در طول روز چهار یا پنج بار از محلول آب نمک برای شستشوی دهان خود استفاده کنید. شما میتوانید در حدود ۴ هفته پس از کاشت ایمپلنت دندانهای خود را به آرامی مسواک بزنید.
- پس از جراحی کاشت ایمپلنت سطح فعالیت جسمانی خود را کاهش دهید ولی میتوانید پس از چند روز کمی فعالیت جسمانی داشته باشید اما بهتر است تا یک هفته اول پس از عمل از انجام تمرینات ورزشی سنگین خودداری کنید.
- در صورتی که شما از دندان مصنوعی کامل یا فقط برای یک قسمت از ان خود استفاده میکنید باید دندان پزشک به تنظیم آنها بپردازد تا مانع فرایند بهبود نشوند. شما میتوانید بعد از جراحی ایمپلنت با دندان پزشک خود در این رابطه صحبت کنید
جراحی کاشت ایمپلنت چقدر طول میکشد؟
به طور کلی زمان لازم برای کاشت ایمپلنت حدود ۵ تا ۸ ماه طول میکشد اما در صورتی که به پیوند استخوان جراحی لثه نیاز داشته باشید زمان لازم برای درمان طولانی تر خواهد شد.
- پس از آنکه متخصص کاشت ایمپلنت به ارزیابی دقیق دهان و دندان شما پرداخت و یک برنامه درمانی مناسب را برای شما طراحی کرد مرحله اول درمان شروع میشود که شامل نصب پست ایمپلنت فلزی است. جراحی کاشت ایمپلنت معمولاً در مطب دندان پزشک و در یک جلسه انجام میشود. در اکثر موارد روی ایمپلنت که زیر لثه قرار دارد به مدت ۳ تا ۶ ماه پوشانده میشود تا فرآیند بهبود انجام گردد. معمولا مرحله دوم چیزی حدود ۲ تا ۶ هفته طول میکشد و در این مرحله قسمت فوقانی ایمپلنت از زیر لثه مشخص خواهد شد و اباتمنت متصل میگردد. پس از آن که لثه بهبود پیدا کردن مرحله سوم شروع میشود که شامل نصب روکش دندان مصنوعی جدید است.
- در این مرحله باید چندین عدد قالب از دهان و دندان شما تهیه شود و دندان در جای خود قرار داده شود. این جلسات به شما کمک میکند تا دندان جدید به طور کامل با دندانهای طبیعی ادغام شود و با شکل، اندازه و رنگ آنها مطابقت پیدا کند. این مرحله معمولا طی مدت ۴ تا ۸ هفته تکمیل میشود.
هزینه کاشت یک عدد ایمپلنت دندان چقدر است؟
هزینه دقیق کاشت یک عدد ایمپلنت دندان به شرایط خاص شما و روشهای درمانی مورد نیاز بستگی دارد. هنگامی که شما به متخصص ایمپلنت مراجعه میکنید به ارزیابی شرایط و وضعیت دهان و دندان شما میپردازد و بهترین روشها برای درمان شما پیشنهاد خواهد کرد و هزینه هر جلسه و هر مرحله از نصب پست ایمپلنت را توضیح خواهد داد و هزینه مرحله نهایی که شامل نصب روکش دندان مصنوعی است را نیز مشخص میکند