تعویض ایمپلنت دندان: چه زمانی ایمپلنت دندان باید عوض شود؟

اگر فقط یک دندان خود را از دست دادید، می‌توانید آن را با یک ایمپلنت و یک روکش، جایگزین کنید. ایمپلنت دندان، جایگزینی برای دندان طبیعی از دست رفته و ریشه آن، خواهد بود. گرچه ایمپلنت‌های دندانی، از زمان‌های گذشته روش موفقی به عنوان دندان جایگزین بوده است، اما ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. تعویض ایمپلنت با یک ایمپلنت دیگر، قابل انجام است، اما میزان موفقیت آن متفاوت است و در حدود 69% تا 91% گزارش شده است.

ایمپلنت‌ دندان چیست؟ 


ایمپلنت‌ دندان چیست؟

هنگامی که برای جایگزینی دندانی که از دست دادید، به یک راه‌حل دائمی نیاز دارید، ایمپلنت‌های دندانی گزینه مناسب است که کاملاً شبیه به دندان طبیعی است. ایمپلنت‌ها مانند دندان طبیعی، نیاز به مراقبت‌های مشابه دارند و همچنین به حفظ ساختار فک نیز کمک می‌کنند. در مواردی که فرد تمام دندان‌های خود را از دست داده است، ایمپلنت‌ها می‌توانند مانع افتادگی صورت شوند.

هدف ایمپلنت دندان، این است که جای خالی دندان را پر کرده و لبخندی زیبا ایجاد کند، اعتماد به نفس شما را افزایش دهد و به ساختار دهان و صورت شما کمک کند. هنگامی که در دهان خود، جای خالی دندان دارید، این فضای خالی می‌تواند باعث ایجاد مشکلات بهداشتی در دهان، مانند انحراف دندان، تحلیل استخوان و کاهش کیفیت زندگی شما شود.

انحراف دندان هنگامی ایجاد می‌شود، که دندان‌های طبیعی باقی مانده، به دلیل وجود فضای ایجاد شده از جای خالی دندان، جابجا شوند. این تغییر، باعث کج شدن دندان‌ها ‌شده و ممکن است فضای باز زیادی بین دندان‌ها ایجاد کند، که بر حالت گونه‌ها و فک شما اثر می‌گذارد. همچنین احتمال گیر کردن ذرات بزرگ غذا، در بین دندان‌ها وجود دارد.

تحلیل استخوان هنگامی رخ می‌دهد که سیستم ایمپلنت دندانی به درستی اجرا نشود. اگر از آن ناحیه برای جویدن استفاده نکنید و تماس‌های محرک در آن قسمت دندان‌ها انجام نگیرد، استخوان شما تحلیل رفته و باریک می‌شود، و این مسئله، بر حالت صورت و دهان شما تاثیر نامطلوب خواهد داشت. کیفیت زندگی شما نیز تحت تاثیر این موضوع قرار می‌گیرد چرا که بسیاری از افراد از نشان دادن دندان‌های خود هنگام لبخند زدن خودداری می‌کنند.

ماندگاری ایمپلنت‌های دندانی به شما کمک می‌کند که جایگزینی برای دندان از دست رفته خود داشته باشید. ایمپلنت بهترین تصمیم، جهت بهبود سلامتی و بهداشت شما است.

ایمپلنت از سه جزء تشکیل شده است. اولین بخش ایمپلنت، یک میله از جنس تیتانیوم است که به استخوان فک شما متصل می‌شود و مانند یک لنگر برای تاج دندان عمل می‌کند. در ایمپلنت، قسمتی وجود دارد که اتصال ایمپلنت (اباتمنت) است، و دندان را در جای خود محکم نگه داشته و از جابجا شدن آن جلوگیری می‌کند. جزء سوم ایمپلنت، دندان واقعی است، که تاج دندان است. لایه سرامیکی، ظاهری کاملاً طبیعی به دندان داده و به قسمت اتصال ایمپلنت بسته می‌شود، که یکی از مهمترین بخش‌های ایمپلت‌های دندانی است.

آیا ایمپلنت‌های دندانی تا پایان عمر دوام دارند؟


در بحث ایمپلنت‌های دندان، همیشه سوالاتی وجود دارد که بیماران به دنبال جواب آن هستند: ایمپلنت‌های دندان چه مدت دوام دارد؟

اگر بطور روزانه، زمانی را به بهداشت دهان اختصاص دهید، می‌توانید دندان‌های سفید و درخشان داشته باشید. بررسی‌ها نشان می‌دهد که، دوام طولانی مدت ایمپلنت‌های دندان و طول عمر آن 20 سال است. در این تست‌ها، چه استفاده کوتاه مدت و چه استفاده بلند مدت را در نظر گرفته باشند، ایمپلنت‌های دندان می‌توانند تا یک دهه یا بیشتر دوام بیاورند. تاج دندان اغلب بین 10 تا 15 سال  قبل از تعویض دوام دارد.

چرا ایمپلنت دندان با گذشت زمان از بین می‌رود؟ 


چرا ایمپلنت دندان با گذشت زمان از بین می‌رود؟

دو عامل مهم که منجر به از بین رفتن ایمپلنت دندان می‌شود: عفونت اطراف ایمپلنت دندان (پری ایمپلنتیت) و پس زدن پیوند استخوان (اسئواینتگریشن) است. این عدم موفقیت ایمپلنت، در سال‌های اولیه یا حتی در شش ماه ابتدایی پس از جراحی رخ می‌دهد. پری ایمپلنتیت یک بیماری لثه است، که ایمپلنت دچار عفونت شده و به استخوان اطراف دندان آسیب می‌زند. این عامل می‌تواند منجر به لق شدگی دندان شود.

پس زدن پیوند استخوان، هنگامی رخ می‌دهد که استخوان در اطراف ایمپلنت رشد ‌کرده و بیش از حد به آن فشار وارد می‌کند. این مشکل به کیفیت استخوان بستگی دارد و اینکه آیا شما سیگار می‌کشید یا اینکه دندانپزشک، پیوند استخوان را با روش‌های جراحی صحیح انجام داده باشد.

عوامل دیگری که بر دوام ایمپلنت دندان تاثیرگذار است، به سبک زندگی شما و رعایت بهداشت دهانی بستگی دارد. چون متخصصان دندانپزشکی از فناوری‌های پیشرفته استفاده می‌کنند، شکست درمان ایمپلنت به دلیل پس زدن یا کارکرد آن، به ندرت رخ می‌دهد. اما عواملی مانند مشکلات پزشکی که از قبل وجود داشتند، بیماری و استفاده نادرست از ایمپلنت، می‌تواند بر دوام آن اثر بگذارد.

خطر ناموفق بودن ایمپلنت دندان در افرادی که سیگار می‌کشند یا افراد دیابتی یا کسانی که بیماری‌های دیگری مانند سرطان دارند، بیشتر است. همچنین ضروری است که به اندازه کافی استخوان فک داشته باشید، تا هنگام جراحی، ایمپلنت بتواند به فک متصل شوند. اگر دندان‌ها خود را از دست دادید و استخوان شما نیز تحلیل رفته است، دندانپزشک باید شرایط شما را بررسی کند و یک راه‌حل مطمئن و پایدار به شما پیشنهاد کند. در صورتی که استخوان فک شما به اندازه کافی نباشد، باید قبل از جراحی استخوان بطور کامل احیا شود.

محل قرارگیری دندان‌ شما و جایی که ایمپلنت قرار می‌گیرد، با گذشت زمان، در از بین رفتن ایمپلنت تاثیر گذار است. اگر دندان شما در قسمت انتهایی دهان قرار گرفته، هنگام جویدن، فشار بیشتری بر آن وارد می‌شود، که می‌تواند باعث از بین رفتن سریع‌تر ایمپلنت شود. در صورتی که اینکار توسط یک دندانپزشک متخصص انجام شود، خطر جایگذاری نامناسب و از بین رفتن ایمپلنت، کاهش می‌یابد.

در انتها، ساییدن دندان‌ها به هم، می‌تواند مشکلاتی را برای آنها ایجاد کند. ساییدن دندان‌ها باعث تحریک ایمپلنت شده و ممکن است منجر به شکستن آن شود. اگر ایمپلنت از بین برود، جراح بدون خطر و سریع ایمپلنت را خارج می‌کند.

تعویض ایمپلنت دندان چگونه انجام می‌شود؟


تعویض ایمپلنت دندان چگونه انجام می‌شود؟

از آنجایی که ایمپلنت دندان، یک درمان جراحی تهاجمی است و درون استخوان فک انجام می‌شود، هدف این است که این طرح درمان، به گونه‌ای انجام شود که یک عمر دوام داشته و با دقت کامل انجام شود. با این وجود، اگر بخش فوقانی ایمپلنت دچار شکستگی شود یا نیاز به تغییر رنگ آن باشد، می‌توان به آسانی آن را تعویض کرد. اما ایمپلنت اصلی دندان که در درون استخوان قرار دارد، تعویض نمی‌شود.

با این حال، موارد متعددی وجود دارد که می‌تواند زوال ایمپلنت را تسریع کند و بنابراین نیاز است که ایمپلنت دندان سریع‌تر از زمان مورد نظر، تعویض شود.

دلیل اصلی از بین رفتن ایمپلنت دندان، بهداشت نامناسب دهان و مراجعه کمتر از حد نیاز به دندانپزشک پس از قرار دادن ایمپلنت است، که منجر به عفونت می‌شود. عفونت ایمپلنت دندان، مانند بیماری لثه است که می‌تواند لثه و استخوان را از ایمپلنت جدا کند و باعث لق شدن ایمپلنت می‌شود. هنگامی که این اتفاق رخ می‌دهد، ایمپلنت نمی‌تواند بیش از این، دندان‌ها را حمایت کرده و خطر افزایش عفونت وجود دارد.

هنگامی که این مشکل بوجود می‌آید، احتمالاً دندانپزشک براساس اینکه تخریب ایمپلنت چقدر است، توصیه به خارج کردن ایمپلنت می‌کند. اگر ایمپلنت جدیدی نیاز داشته باشید، دندانپزشک براساس بهبودی شما، موفقیت درمان لثه و استقامت استخوان فک شما، گزینه‌های درمان را مشخص می‌کند. در حالت مطلوب، ایمپلنت‌های دندان، جزو درمان‌هایی هستند که نباید با تفکر تعویض در آینده، انجام شود.

راه‌های پیشگیری از تعویض ایمپلنت


راه های پیشگیری از تعویض ایمپلنت

گرچه ایمپلنت‌ دندان، احتمال از بین رفتن یا خراب شدن دارد، اما در صورتی که به درستی از آنها مراقبت کنید، می‌توانند تا پایان عمر دوام داشته باشند. اگر می‌خواهید از خراب شدن ایمپلنت دندان جلوگیری کنید، باید روزانه نسبت به رعایت بهداشت دهان خود متعهد باشید. در واقع، بهداشت دهانی مناسب، میانگین طول عمر ایمپلنت‌های دندان را تا چندین سال افزایش می‌دهد.

در حالی که بهداشت دهان، نقش مهمی در حفظ ایمپلنت دندانی ایفا می‌کند، عوامل دیگری وجود دارند که بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر می‌گذارند.  در اینجا برترین متغیرها را بیان می‌کنیم، که باید برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان در نظر بگیرید:

  • طرح درمان مناسب با استفاده از آنالیز دیجیتال سه بعدی، آنالیز قرارگیری دندان‌ها، ارزیابی استقامت فک، تصویربرداری اشعه ایکس و سی‌تی اسکن شروع می‌شود. داشتن یک طرح درمان صحیح قبل از انجام کار و ارزیابی عوامل خطر احتمالی از قبل، باعث موفقیت درمان می شود. دندانپزشکانی که در کاشت ایمپلنت تجربه کافی دارند، پروتکل‌های بسیاری را طی می‌کنند تا از بررسی همه عوامل و طرح کامل درمان، اطمینان حاصل کنند. همچنین، مناسب‌ترین و بهترین گزینه‌های درمانی را ارائه می‌دهند که راه‌ حلی موفق و طولانی مدت را به همراه خواهد داشت.
  • استفاده از سی‌تی دیجیتال راهنمای جراحی. در این روش، یک اسکن دیجیتال همراه با سی‌تی اسکن به کار گرفته می‌شود تا یک صفحه راهنمای سه بعدی ایجاد کند، که محل قرارگیری درست ایمپلنت را، در استخوان فک به آسانی مشخص می‌کند. با اینکار، جزئیات دقیق و تسهیل شده طرح درمان،  تضمین می شود.
  • زمان بهبودی مناسب جهت اطمینان خاطر از پیوند استخوان به ایمپلنت. دندانپزشک منتظر می ماند تا تصاویر دیجیتال و رادیوگرافی را ببیند و اطمینان حاصل کند که اتصال مناسبی بین تیانیوم ایمپلنت دندان و بافت استخوان بیمار ایجاد شده باشد. آن زمان است که دندانپزشک روند درمان را با ایجاد یک روکش سرامیکی دائم بر قسمت فوقانی ایمپلنت، ادامه می‌دهد. در ایمپلنت‌های سنتی دندان نیز، در اوایل کاشت، فشار تاج دندان را پس از جراحی بر ایمپلنت اضافه نمی‌کنند و به بدن فرصت می‌دهند تا بطور کامل بهبود یابد.
  • ارزیابی عوامل خطر قبل از انجام جراحی، باعث می‌شود، شرایط مناسب جهت عملکرد مناسب و تاثیرگذاری ایمپلنت دندان فراهم شود. همچنین، اگر عوامل مؤثری مانند سیگار کشیدن وجود دارد، قبل از انجام ایمپلنت دندان پزشک را مطلع کنید.
  • انجام بهداشت دهانی. حفظ و مراقبت از ایمپلنت دندان به این معنی است که روال روزانه بهداشت مناسب دهان را دنبال کنید که شامل مسواک زدن و نخ دندان است. بهداشت دهانی خوب نیز، به معنی مراجعه منظم به دندانپزشک و بررسی دندان‌ها است.
  • کارهایی که با دندان انجام می‌دهید. اگر مواد سفت و خشک را گاز می‌زنید یا می‌جوید، ممکن است طول عمر ایمپلنت دندان شما کاهش یابد. باز کردن اجسام با دندان یا جدا کردن برچسب‌ها با دندان نیز، تاثیر منفی بر دوام ایمپلنت‌ دندان شما خواهد داشت.
  • کیفیت ایمپلنت و مهارت دندانپزشکی که ایمپلنت را بررسی می‌کند. یک ایمپلنت دندانی بسیار با کیفیت، بیشتر از نوع ارزان‌ قیمت آن، دوام خواهد داشت. از خدمات دندانپزشکانی استفاده کنید که در قرار دادن و پیوند ایمپلنت به استخوان، مهارت داشته باشد. ایمپلنت دندانی با کیفیت بالا، می‌تواند تا چند دهه دوام داشته باشد.
  • محل ایمپلنت. فشار ناشی از جویدن بر ایمپلنتی که در قسمت انتهایی دهان قرار دارد، نسبت به ایمپلنتی که در قسمت جلویی دهان قرار گرفته، بیشتر است. به همین دلیل، ساییدگی ایمپلنت انتهای دهان، نسبت به ایمپلنت جلو بیشتر است و احتمال اینکه سریع‌تر از بین برود، وجود دارد.
  • سلامت عمومی و سبک زندگی. کسانی که سیگار می‌کشند، نسبت به افراد غیر سیگاری و غیرالکلی، بیشتر در معرض خطر درمان ناموفق ایمپلنت قرار دارند. جهت بهینه کردن طول عمر ایمپلنت دندان، بهتر است که قبل و بعد از ایمپلنت، سیگار کشیدن را ترک کنید.

در صورتی که مراقبت‌های بهداشتی و روال چکاپ‌های دندانی خود را بطور منظم دنبال کنید، طول عمر ایمپلنت دندان شما افزایش می‌یابد.

مقالات مرتبط