تغییر رنگ (تیره ،قرمز و قهوه ای شدن) لثه: علت و درمان

مشاهده تغییر رنگ لثه از حالت طبیعی می‌تواند بسیار دلهره‌آور باشد. ممکن است یک روز لثه‌های صورتی سالمی را در آینه ببینید و روز بعد متوجه رنگ‌های بنفش یا قهوه‌ای بر روی آنها شوید. لثه‌های قهوه‌ای یا سیاه شدن لثه می‌تواند با توجه به نژاد یا افزایش سن، کاملاً طبیعی باشد. اما در صورتی که لثه‌ها بطور ناگهانی بنفش یا قهوه‌ای شوند، ممکن است نشان دهنده‌ی این باشد که مشکل خطرناک در حال رخ دادن در داخل دهان است و نیاز به توجه ویژه دارد.

اگر متوجه شوید که لثه‌هایتان بنفش یا قهوه‌ای شده‌اند، پیشنهاد می‌شود که در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه نمایید. با اینکه ممکن است امری طبیعی باشد، اما می‌تواند یک علامت هشداردهنده‌ی جدی نیز باشد. متخصصان ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه می‌توانند مشخص کنند که لثه‌های شما چه مشکلی دارند و سپس راه حلی را برای طبیعی و سالم کردن آنها ارائه کنند. جهت اطلاع از روش‌های درمانی که متخصصین ما جهت رفع بدرنگی و تغییر رنگ لثه بکار می‌برند می‌توانید با ما از طریق شماره‌های 0212239236502144155090 تماس حاصل فرمایید.

انواع تغییر رنگ لثه و علت آنها


لثه‌های سیاه و طبیعی

اگر با توجه به رنگدانه‌های پوست خود لثه‌هایی قهوه‌ای یا تیره‌تر داشته باشید، در این صورت جایی برای نگرانی نیست. رنگ لثه مانند رنگ پوست تغییر می‌کند. اگر سفیدپوست نباشید، ممکن است لثه‌های به رنگ قهوه‌ای تیره داشته باشید یا متوجه لکه‌های تیره بر روی لثه‌ها شوید. این امر می‌تواند ناشی از افزایش تولید ملانین در بدن باشد که کاملاً طبیعی و عادی است.

با افزایش سن، ممکن است متوجه تغییر رنگ لثه‌های خود شوید. اگر این تغییر در رنگ یکنواخت باشد و هیچ مشکل دیگری از جمله تورم لثه، خونریزی و درد را تجربه نکنید، این فرایند می‌تواند کاملاً طبیعی باشد. همواره توصیه می‌شود که پیش از اینکه تغییر رنگ لثه امری طبیعی شود، به یک دندانپزشک مراجعه نمایید.

دارو و سیگار کشیدن

هم دارو هم سیگار کشیدن می‌تواند منجر به تغییر رنگ لثه شود. یکی از شایع‌ترین دلایل تغییر رنگدانه‌های دهان شرایطی به نام ملانوز سیگاری‌ها است. در صورت ابتلا به ملانوز سیگاری‌ها، لثه‌ها، گونه‌ها یا کام دهان ممکن است به دلیل سیگار کشیدن یا استفاده از دخانیات حاوی نیکوتین قهوه‌ای یا سیاه شوند. سیگار کشیدن همچنین ممکن است منجر به بیماری لثه یا سرطان دهان شود، که می‌توانند منجر به بنفش یا قهوه‌ای شدن لثه‌ها گردند. در نهایت برخی داروها نیز می‌توانند باعث تغییر رنگ لثه‌ها شوند.

لثه‌های قهوه‌ای

اگر لثه‌ها بطور طبیعی قهوه‌ای نباشند، ممکن است یک مشکل جدی داشته باشید. لثه‌های قهوه‌ای می‌توانند نشانه‌ی وجود جرم باشند. جرم شامل تجمع پلاک‌های دندان‌های سخت شده، بزاق دهان، مواد معدنی و یا ذرات غذایی در دهان است که تبدیل به ذخایر کلسیفیه می‌گردند. این ذخایر می‌توانند در زیر خط لثه یا روی خط لثه جمع شده و بصورت لکه‌های زرد تا قهوه‌ای تیره ظاهر شوند. نخ دندان کشیدن و مسواک زدن بطور روزانه برای جلوگیری از این وضعیت ضروری است. اگر احساس می‌کنید جرم بر روی لثه‌های خود دارید بهتر است هرچه سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه نمایید.

لکه‌ی قهوه‌ای یا آبی تیره بر روی لثه‌ها ممکن است نشان دهد که دچار ملانوم بدخیم دهان هستید که یک نوع خطرناک سرطان است. این لکه ممکن است همراه با رنگ‌های قرمز، بنفش یا خاکستری باشد. این لکه‌ها می‌توانند در هر جایی از دهان پیدا شوند و شکل و اندازه‌شان با رشد آنها تغییر خواهد کرد. با اینکه ملانوم دهان بسیار نادر است، اما می‌تواند کشنده باشد. اگر فکر می‌کنید که مبتلا به ملانوم دهان هستید باید بلافاصله به یک متخصص مراجعه نمایید.

لثه‌های بنفش

لثه‌های بنفش می‌توانند نشان دهنده‌ی بیماری لثه باشند. با بدتر شدن بیماری لثه ممکن است متوجه شوید که لثه‌ها متورم شده و به رنگ قرمز روشن یا بنفش درآمده‌اند. وجود پلاک‌ها دلیل اصلی بیماری است که در ابتدا لثه‌ها را تحریک کرده و در نهایت موجب عفونت‌های عمیق می‌شود که می‌تواند بافت و استخوان‌ها را از بین ببرد. رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان برای جلوگیری از بیماری لثه مهم است و اگر فکر می‌کنید که دچار بیماری لثه شده‌اید، در اسرع وقت نزد یک دندانپزشک مراجعه نمایید.

لکه‌های بنفش روی لثه‌ها همچنین می‌توانند نشانه‌ای از ملانوم بدخیم دهان باشند، که در بالا بحث شد. در صورت مشاهده لکه‌های بنفش در هر جایی از دهان باید در اسرع وقت به یک متخصص مراجعه کنید.

درمان


بلیچینگ لثه

در حین روش بلیچینگ لثه، دندانپزشک از یک محلول بلیچینگ مخصوص همراه با لیزر استفاده می‌کند تا رنگدانه‌های موجود روی لثه‌ها را از بین ببرد. یک عامل بی‌حس کننده موضعی بر روی لثه اعمال می‌شود تا تجربه‌ی درمانی راحت و بدون دردی داشته باشید. این روش بطور کلی بدون درد است، اما افراد با لثه‌های حساس ممکن است برای مدت کوتاهی تا حدودی دچار ناراحتی شوند.

کاهش رنگدانه‌های لثه با لیزر


در این روش، لیزرهای دندانپزشکی برای تبخیر کردن (تجزیه) و از بین بردن لایه‌ی بالایی نازک بافت تیره شده‌ی لثه استفاده می‌شود. این کار باعث از بین رفتن سلول‌های تولید کننده‌ی ملانین که مسئول تغییر رنگ پوست هستند، می‌گردد. با ایجاد بافت جدید لثه در حین بهبودی، به جای اینکه تیره باشد، رنگی صورتی و سالم خواهد داشت. این درمان تقریباً بدون درد است و یکی از موثرترین روش‌ها برای درمان لثه‌های تیره است.

روش جراحی


روش جراحی برای تبدیل لثه‌های سیاه به لثه‌های طبیعی صورتی شامل برداشتن لایه‌ی بیرونی بافت پوششی لثه است که دارای رنگدانه‌های تیره می‌باشد. بافت همبند زیرین باقی می‌ماند تا بهبود یابد و بافت پوششی جدید شکل بگیرد. بافت جدید لثه که پدید می‌آید معمولاً رنگ صورتی دارد و بدون رنگدانه‌های تیره است. این روش با اینکه تهاجمی است بدون درد بوده و معمولاً تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود.

هر یک از این روش‌های درمان تغییر رنگ لثه دارای مزایا و معایبی هستند و بنابراین برای تعیین مناسب‌ترین درمان برای لثه‌های تیره‌ی خود باید با دندانپزشک مشورت کنید.

عوارض و بهبودی پس از جراحی لثه

پس از جراحی لثه  هیچ گونه عوارضی وجود ندارد و درد و ناراحتی نخواهید داشت. بیمار می‌تواند پس از روش بلیچینگ لثه بطور عادی صحبت کند و غذا بخورد. در برخی موارد که لثه‌ها بسیار حساس هستند بیمار ممکن است ناراحتی جزئی را تجربه کند اما در حین بهبودی که دوره بسیار سریعی است برطرف می‌شود.

مراقبت پس از عمل جراحی لثه

هیچ اقدام مراقبتی خاصی بعد از بلیچینگ دندان نیاز نمی‌باشد. بهداشت مناسب دهان و دندان مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن باید رعایت شود. افرادی که سیگار می‌کشند باید حداقل تا زمانی که بهبودی بطور مناسب حاصل شده است، آن را ترک کنند.

امروزه با وجود گزینه‌های درمانی مانند جراحی با لیزر برای بلیچینگ دندان، داشتن لثه‌های صورتی دیگر آرزویی دست نیافتنی نمی‌باشد. به راحتی می‌توان به لبخندی زیبا دست یافت اما حفظ و نگهداری آن نیز ضروری است.

پیشگیری


لثه‌های تیره و ناسالم ظاهر ناخوشایندی دارند و در صورت عدم درمان می‌توانند منجر به بیماری‌های جدی شوند. تمام چیزی که برای درمان آن نیاز است رعایت دستورالعمل‌ها و عزم جدی برای داشتن شیوه زندگی سالم می‌باشد.

  • دندان‌های خود را بطور منظم مسواک بزنید: با اینکه توصیه می‌شود که دندان‌ها را پس از هر وعده غذایی مسواک بزنید، اما افراد با لثه‌های حساس نیاز به مراقبت دندانی متفاوتی دارند. مسواک زدن را با استفاده از دهان شویه بدون الکل تقویت کنید.
  • نخ دندان کشیدن را تبدیل به یک عادت کنید: نخ دندان به از بین بردن ذرات غذایی گرفتار در نواحی که دستیابی به آنها دشوار است و اغلب با مسواک زدن خارج نمی‌شوند، کمک می‌کند.
  • مسواک زدن و تمیز کردن زبان: زبان محل پرورش باکتری‌ها و اسیدهایی است که می‌توانند به روی لثه‌ها انتقال پیدا کنند و موجب تیره شدن آنها شوند.
  • اصلاح شیوه زندگی: علاوه بر رعایت منظم بهداشت دهان و دندان، استعمال تمام انواع دخانیات و مصرف الکل را ترک کنید. رژیم غذایی سرشار از کلسیم، آهن و ویتامین‌های ث و دی را برای لثه‌ها و دندان‌ها مصرف کنید. از استرس پرهیز کنید و از گردش هوای مناسب به داخل بدن جهت تقویت سیستم ایمنی مطمئن شوید. اکسیژن برای تقویت دهان و دندان‌ها ضروری است.



مقالات مرتبط