لبپر شدن یا شکستگی دندان، لکههای روی دندان و فاصله بین دندانی زیبایی لبخند را خدشهدار میسازد و باعث میشود که فرد با خجالت لبخند خود را بپوشاند. باندینگ دندان درمانی با هزینه معقول است که شما را به لبخند رویاییتان میرساند. کامپوزیت دندان روشی مناسب برای اصلاح نقصهای جزئی اشاره شده و خلق لبخندی درخشان و جذاب است. اجازه ندهید چنین موارد بیاهمیتی شادی را از چهرهتان بگیرد، کافی است به متخصصین دندانپزشکی مراجعه کنید تا با بهرهگیری از درمان کامپوزیت دندانی در مدتی کوتاه با اعتماد به نفس لبخند بزنید.
باندینگ دندان روشی فوقالعاده برای اصلاح نقصهای جزئی دندان است. متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه غالباً کامپوزیت دندان را برای ترمیم شکستگی، ترک خوردن یا لب پر شدن دندان توصیه میکنند. متخصصین ما رزین کامپوزیتی را روی دندان میزنند و سپس آن را به گونهای شکل و تراش میدهند که فاصله بین دندانی را پر کند و ناحیههای آسیبدیده را بپوشاند. مواد کامپوزیت در سایههای رنگی مختلف تولید میشود تا با رنگ طبیعی دندان همخوانی داشته باشد. از آنجایی که باندینگ دندان معمولاً در یک جلسه انجام میشود، این درمان نسبت به دیگر روشهای ترمیمی ارزانتر و سریعتر است. به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه کامپوزیت دندان از کلینک دندانپزشکی دکتر یگانه و یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای 02122392365 –02144155090 تماس حاصل فرمایید.
فهرست
باندینگ کامپوزیتی چیست؟
باندینگ دندان با استفاده از مواد همرنگ یکی از روشهای جذاب در دندانپزشکی زیبایی است که به منظور بهبود ظاهر دندانها اجرا میشود. کامپوزیت دندان، که از ذراتی نظیر سیلیکون دی اکسید یا کوارتز تشکیل شده است، با استفاده از رزین سنتزی روی سطح دندان چسبانده میشود (باندینگ). این کامپوزیت مواد مختلفی را با هم ترکیب میکند تا رنگ، سختی، و شفافیتی که با دندانهای طبیعی بیمار همخوانی دارد، بهدست آورد. به همین دلیل، این فرآیند نیازمند دقت و ذوق هنری دندانپزشک است. باندینگ با استفاده از کامپوزیت برای پوشاندن لکهها، رفع شکستگیها، تغییر رنگ دندان، بستن فاصله بین دندانها، و حتی پر کردن دندانهای پوسیده مورد استفاده قرار میگیرد. این روش همچنین یک انتخاب مناسب برای ترمیم شکستگیهای دندانهای جلویی محسوب میشود.
تفاوت بین کامپوزیت و ونیر
ونیر پرسلینی یا لامینت پوستههای نازکی از رزین کامپوزیتی یا پرسلین نیمه شفاف همرنگ دندان است که به طور سفارشی برای هر بیمار ساخته میشود تا کاملاً متناسب با دندانها باشد و رنگ، شکل و ظاهر کلی آنها را بهبود دهد. اگر چه لمینت استحکام بالایی دارد، در برابر لکه شدن مقاوم است و ظاهری همانند دندان طبیعی را به دست میدهد، اما در مقایسه با رزین کامپوزیتی معایبی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- لمینت دندان در لابراتوار دندانپزشکی ساخته میشود، بنابراین بیمار برای انجام این فرآیند حداقل دو جلسه به دندانپزشکی مراجعه میکند. در جلسه اول، دندانپزشک ساختار دندان را تراش میدهد تا فضای کافی برای چسباندن لمینت و شکل دادن آن ایجاد شود. در جلسه دوم، لمینت به دندان چسبانده میشود و با تابش نور خشک و سفت میشود. این روش برای بهبود ظاهر دندانها و جلب جذابیت لبخند بیماران استفاده میشود.
- در مقابل، باندینگ دندان یک فرآیند کامل است که در یک جلسه انجام میشود. دندانپزشک مقداری از ساختار دندان را تراش میدهد تا فضای کافی برای چسباندن رزین کامپوزیتی و شکل دادن آن فراهم شود. سپس عامل باندینگ روی دندان زده میشود و در نهایت رزین کامپوزیتی اضافه و با تابش نور خشک و سفت میشود. این روش در یک جلسه انجام میشود و برای ترمیم و بهبود جلوه ظاهر دندانها به کار میرود.
- لامینت گرانتر از کامپوزیت دندان است و قرار دادن آن روی دندان زمانبرتر است. ساخت و باندینگ لامینت نیاز به تخصص و منابع بیشتری دارد، بنابراین طبیعی است که لامینت گرانتر از کامپوزیت است.
- ونیر پرسلینی قابل ترمیم نیست و اگر بشکند، چارهای جز تعویض آن وجود ندارد.
مزایا
- این درمان نسبتاً کم هزینه آسیبی به ساختار اصلی دندان نمیزند.
- باندینگ دندان درمانی سریع است که ظرف کمتر از یک ساعت انجام میشود.
- کامپوزیت دندانی در یک جلسه کامل میشود، حال آن که ونیر و روکش تعداد ویزیتهای بیشتر و رفت وبرگشت به لابراتوار را ایجاب میکند.
- مواد باندینگ در سایههای رنگی مختلف در دسترس است و دندانپزشک دامنه انتخاب گستردهای دارد تا بتواند دندان را با مواد همرنگ بقیه دندانها ترمیم کند.
- آمادهسازی و تراش دادن دندانها در باندینگ حداقل است.
- در کل نیازی به بیحسی ندارد، مگر آن که از مواد باندینگ برای پر کردن دندان پوسیده استفاده شود.
متقاضی باندینگ دندان
تمام مشکلات دندانی زیر به روش باندینگ قابل درمان است:
- پوسیدگی دندان: پوسیدگی دندان علاوه بر اثر مخربی که بر سلامت دندان میگذارد و حتی ممکن است به از دست دادن آن بیانجامد، زیبایی لبخند و صورت را نیز تحتالشعاع قرار میدهد. در این شرایط مواد کامپوزیت برای پر کردن دندان به کار برده میشود تا استحکام و زیبایی دندان را به آن برگرداند. باندینگ دندان برای ترمیم دندان شکسته، لب پر شده یا ترک خورده نیز کاربرد دارد.
- لکههای دندان: بعضی لکههای دندان دائمی است و با سفید کردن یا بلیچینگ از بین نمیرود. در این حالت باندینگ دندان به منظور پوشاندن این لکهها و دیگر نقصهای زیبایی انجام میشود.
- پرکردگیهای نقرهای (آمالگام): اگر درصدد تجدید پرکردگیهای نقرهای رنگ آمالگام هستید، بهترین ماده برای این کار کامپوزیت است. مواد همرنگ کامپوزیتی علاوه بر زیبا کردن دندان نسبت به آمالگام مقاومت بیشتری نیز دارد.
- اصلاح طرح لبخند: باندینگ کامپوزیتی برای بهبود شکل و اندازه دندانهای بیماران نیز به کار برده میشود. با مواد کامپوزیت میتوان فاصله بین دندانها را نیز پر کرد.
چگونگی انجام باندینگ دندان
کامپوزیت دندان به صورت سریع و ساده بر روی دندانها قرار میگیرد و برای هر دندان معمولاً تا یک ساعت یا حتی کمتر از آن زمان میبرد. این فرآیند نیاز به آمادهسازی و تراش دادن دندانها به حداقل را کاهش داده است، بنابراین بیشتر مواقع بیحسی نیاز به اجرا ندارد، مگر اینکه از کامپوزیت برای پر کردن دندان پوسیده استفاده شود.
- آمادهسازی دندان: دندانپزشک بخشی از دندان را که مواد معدنی آن از بین رفته و لک شده است به طور کامل برمیدارد، سپس حفره دندان را ضدعفونی و خشک میکند.
- اچینگ: سپس ژل اسیدی (عامل اچینگ)، معمولاً اسید فسفریک 37 % روی دندان آمادهسازی شده زده میشود و سی ثانیه روی دندان باقی میماند. پس از آن دندانپزشک دندان را شستشو میدهد و دوباره خشک میکند. به این ترتیب مینای دندان اسیدی میشود تا ماده کامپوزیتی بتواند با فضاهای خالی داخل مینای دندان اتصال برقرار کند.
- باندینگ: سپس ماده کامپوزیتی در مقادیر اندک به تدریج روی حفره دندان آمادهسازی شده زده میشود تا پلیمریزاسیون کامل شود.
- پرداخت و پولیش: دندانپزشک پس از اعمال ماده کامپوزیت روی دندان آن را پولیش میدهد تا زیباتر شود و با بقیه دندانها تناسب بیشتری داشته باشد.
مدت زمان درمان باندینگ دندان
زمان اجرای کامپوزیت دندان با توجه به میزان مشکل معمولاً از 5 دقیقه تا 4 ساعت متغیر است. این درمان بهصورت کامل میتواند در یک جلسه انجام شود، ولی دندانپزشک گاهی اوقات از بیمار خود میخواهد که تا 4 ساعت در مطب حضور داشته باشد تا فرآیند درمان بهطور کامل انجام شود.
مراقبت از دندان با پوشش کامپوزیت
دندانها پس از باندینگ نیاز به مراقبت خاصی ندارد و کافی است بیمار بهداشت دهان و دندان را رعایت کند. حداقل دو بار مسواک زدن در روز، روزانه یک بار نخ کشیدن و یک یا دو بار در روز استفاده از دهانشویه ضدعفونی کننده در کنار مراجعه منظم به دندانپزشک و جرمگیری دورهای سلامت دندان را تضمین میکند.
از آنجایی که امکان ترک خوردن و شکستن مواد باندینگ وجود دارد، باید از عادتهای مخربی چون جویدن ناخن، جویدن مداد، یخ یا اشیاء دیگر خودداری کرد. همچنین، بهتر است از دندان به جای دربازکن برای کارهایی نظیر گرفتن اشیاء یا باز کردن قلبه استفاده نکرد. اگر هر گونه احساس تیزی یا حسی عجیب در لبه دندانها تجربه شود یا در هنگام گاز زدن و جویدن غذا حساسیت ایجاد شود، بهتر است بلافاصله به دندانپزشک مراجعه و مشکل را گزارش کنید.
ماندگاری کامپوزیت دندان
طول عمر مواد باندینگ به میزان مواد مورد استفاده و نیز اهتمام و بهداشت دهان و دندان بیمار بستگی دارد. به طور کلی، طول عمر مواد کامپوزیت معمولاً در بازه سه تا ده سال قرار دارد و پس از این مدت ممکن است نیاز به تعمیر یا ترمیم مجدد داشته باشد. اهتمام بهداشتی منظم، مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان، و مراجعه به دندانپزشک برای چکاپها و نگهداریهای دورهای میتواند به افزایش طول عمر و ماندگاری درمانهای باندینگ کمک کند.
معایب
- کامپوزیت را نمیتوان مانند لمینت یا روکش یک راه حل دائمی محسوب کرد.
- ممکن است رزین کامپوزیتی به مرور ترک بردارد، لب پر شود و بشکند.
- باندینگ دندان نسبت به روکش و ونیر مقاومت کمتری در برابر لکه شدن دارد و مانند دندانهای طبیعی در برابر انواع خاصی از لکهها آسیبپذیر است.
هزینه
باندینگ دندان روش پرهزینهای برای ترمیم دندانهای آسیبدیده و زیباسازی آنها نیست. درمان زیبایی دندان با کامپوزیت نسبت به ونیر پرسلنی یا ارتودنسی ارزانتر است. هزینه کامپوزیت دندان به عاملهای متعددی چون تعداد دندانهای مورد نظر برای درمان، بزرگی ناحیه درمان (برای مثال یک شکستگی کوچک یا پوشش دادن کل دندان) و هزینه دندانپزشک بستگی دارد.