انواع روکش های زیبایی دندان؛قیمت، عوارض و مراحل آنها

یکی از راه‌های داشتن لبخندی زیبا و درخشان پوشاندن دندان‌ها با روکش است تا دندان‌های آسیب دیده شکل و اندازه طبیعی خود را بازیابند. روکش، دندان را تقویت و زیباتر می‌کند. پس از آن که روکش با سیمان مخصوص دندانپزشکی بر روی محل مورد نظر چسبانده شد، کل بخش مشخص دندان، یعنی بخش روی خط لثه و بالای آن را دربرمی‌گیرد و پوشش می‌دهد.

انواع روکش های زیبایی دندان

دندانپزشکان ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه روکش کردن را به چندین دلیل توصیه می‌کنند؛ ممکن است یکی از دندان‌ها بسیار ضعیف شده باشد یا به پل (بریج) دندان نیاز داشته باشد، دندان به شدت بدرنگ و زرد شده باشد یا بخواهید با روکش کردن دندان‌هایی زیباتر داشته باشید.

متخصصین ما برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده از روکش‌های مختلفی مانند روکش سرامیکی، پرسلینی، رزینی و استیل ضدزنگ را توصیه می‌کنند؛ روکش‌های زیبایی معمولاً از سرامیک یا پرسلین ساخته می‌شود. ازآنجایی که هر نوع روکش مزایا و نقاط ضعف خاص خود را دارد، دندانپزشکان ما بهترین نوع روکش را پس از بررسی دقیق وضعیت دندان‌ها توصیه می‌کنند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روکش‌های زیبایی یا رزو نوبت می‌توانید با شماره‌های 021223923650218851667502144155090 تماس حاصل نمایید.

[dopts id=”8″]

روکش چیست؟


روکش، ترمیمی مصنوعی است که روی بخش باقیمانده دندان تراش داده شده قرار داده می‌شود تا دندان را تقویت کند و شکل دندان طبیعی را به آن بدهد.

ضرورت


در شرایط زیر لازم است که دندان روکش شود:

  1. با روکش کردن می‌توان از دندانی در برابر شکستن محافظت کرد که در اثر عارضه‌هایی مانند پوسیدگی ضعیف شده است یا قطعات دندان ترک خورده را در کنار هم نگه داشت.
  2. با روکش کردن می‌توان دندان شکسته یا با ساییدگی شدید را ترمیم کرد.
  3. با روکش کردن می‌توان از دندانی محافظت کرد که پرکردگی وسیع دارد و مقدار زیادی از ساختار خود دندان باقی نمانده است.
  4. روکش، پل دندانی را نگه می‌دارد.
  5. روکش، دندان بدشکل یا بدرنگ را می‌پوشاند.
  6. روکش، روی ایمپلنت قرار داده می‌شود.
  7. روکش، در درمان اصلاح طرح لبخند به کار برده می‌شود.

دندان شیری نیز گاهی اوقات روکش می‌شود، مهم‌ترین دلایل روکش کردن دندان شیری عبارت است از:

  • حفظ کردن دندانی که در اثر پوسیدگی به شدت آسیب دیده است و نمی‌تواند پرکردگی را نگه دارد.
  • محافظت از دندان کودکان در برابر پوسیدگی، به ویژه در صورتی که کودک نتواند بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کند.
  • کاهش تعداد دفعات بیهوشی عمومی برای کودکانی که به واسطه سن، رفتار یا سابقه پزشکی نمی‌توانند هنگام درمان به خوبی با دندانپزشک همکاری کنند.

دندانپزشک اطفال در چنین مواردی روکش استیل ضدزنگ را توصیه می‌کند.

انواع


روکش‌های دائمی از استیل ضدزنگ، به صورت تمام فلزی از فلزاتی مانند طلا یا آلیاژهای دیگر، پرسلین جوش داده شده به فلز، تمام رزینی یا تمام سرامیکی ساخته می‌شود.

روکش استیل ضدزنگ

روکش دندان جلو برای زیبایی

روکش‌های استیل، روکش‌های آماده‌ای هستند که به صورت موقت بر روی دندان‌های دائمی قرار داده می‌شوند تا در زمان انتظار برای آماده شدن روکش دائمی از مواد دیگر، دندان یا پرکردگی را حفاظت کنند. این نوع روکش عمدتاً بر روی دندان‌های کودکان قرار می‌گیرد که تراش داده شده‌اند تا کل دندان را بپوشانند و از آن در برابر پوسیدگی بیشتر محافظت نمایند. هنگامی که دندان شیری از دهان کودک خارج شده و فضا برای دندان دائمی ایجاد شده باشد، روکش نیز با دندان دائمی جایگزین می‌شود. به طور کلی، روکش استیل برای دندان‌های کودکان مفید است، زیرا آماده است و نیازی به چند جلسه برای ساخت و چسباندن آن به کلینیک ندارد. بنابراین، روکش فلزی می‌تواند گزینه‌ای کارآمدتر و مقرون به صرفه‌تر نسبت به روکش‌های سفارشی و درمان‌های پیشگیری باشد که از روکش برای حفاظت از دندان استفاده نمی‌کنند. علاوه بر این، روکش‌های فلزی به خصوص برای دندان‌های آسیاب دور از دید همانند دیگر روش‌ها دیده نمی‌شوند.

روکش پرسلینی جوش خورده به فلز

روکش پرسلین

این نوع روکش همرنگ با دندان‌های مجاور انتخاب می‌شود و برخلاف روکش فلزی رنگ آن کاملاً با دندان‌های خود بیمار همخوانی دارد. اما این نوع روکش در مقایسه با روکش‌های فلزی یا رزینی بیشتر باعث ساییدگی دندان مقابل می‌شود. بخش پرسلینی روکش نیز راحت‌تر لب پر می‌شود یا می‌شکند و جدا می‌شود. روکش پرسلینی جوش خورده به فلز پس از روکش تمام سرامیکی دندان شبیه‌ترین ترمیم به دندان طبیعی است. البته فلز زیر روکش پرسلینی گاهی به صورت خطی تیره دیده می‌شود، تیرگی رنگ فلز به ویژه روی خط لثه جلب توجه می‌کند و در صورت تحلیل رفتن لثه بیشتر نیز به چشم می‌آید. این نوع روکش، انتخابی مناسب برای دندان‌های جلو یا عقب و پل‌های بلندی است که برای استحکام بالا به فلز نیاز دارند.

روکش تمام رزینی

روکش تمام رزینی

روکش رزینی نسبت به دیگر روکش‌ها قیمت پایین‌تری دارد؛ اما به مرور زمان ساییده می‌شود و بیش از روکش پرسلینی جوش خورده به فلز در برابر شکستگی آسیب‌پذیر است. روکش رزینی معمولاً فقط به عنوان روکش موقت به کار برده می‌شود.

روکش‌های تمام سرامیکی یا تمام پرسلینی

روکش‌های تمام سرامیکی یا تمام پرسلینی

این نوع روکش (روکش سرامیکی دندان )شباهت بیشتری به رنگ طبیعی دندان دارد و برای بیماران دارای حساسیت به فلز مناسب‌تر است. روکش‌های تمام سرامیکی برای دندان‌های پیشین ایده‌آل است.

روکش زیرکونیوم

روکش زیرکونیوم

روکش زیرکونیوم به صورت دیجیتالی در مطب دندانپزشکی مجهز به سخت‌افزار و نرم‌افزارهای مخصوص تولید روکش یا در لابراتوار دندانپزشکی ساخته می‌شود. کلینیک‌های دندانپزشکی مجهز می‌توانند روکش زیرکونیم را در یک جلسه تهیه کنند، بدون آن که نیازی به استفاده از روکش موقت باشد.

مراحل


آماده سازی و تراش دادن دندان برای روکش معمولاً در دو جلسه انجام می‌شود. دندانپزشک دندان را در جلسه اول معاینه می‌کند و تراش می‌دهد و روکش دائمی را در جلسه دوم روی دندان قرار می‌دهد.

جلسه اول

دندانپزشک در جلسه اول آماده سازی روکش چند عکس رادیوگرافی X-rays از دندان می‌گیرد تا ریشه‌های دندان و استخوان اطراف آن را بررسی کند. اگر دندان پوسیدگی وسیع داشته باشد یا احتمال عفونت کردن یا آسیب دیدن پالپ (مغز) دندان وجود داشته باشد، اول عصب‌کشی (روت کانال) انجام می‌شود.

دندانپزشک، قبل از شروع فرآیند ساخت روکش، دندان و بافت لثه اطراف دندان را بی‌حس می‌کند. سپس دندان، در امتداد سطح جونده و در کناره‌ها ساییده و تراش داده می‌شود تا فضا برای روکش ایجاد شود. میزان تراش دادن دندان به نوع روکش انتخابی بستگی دارد. در صورتی که بخش زیادی از دندان به دلیل پوسیدگی یا آسیب دیدگی از بین رفته باشد، دندانپزشک ممکن است آن قسمت را پر کند تا دندان به قدر کافی قوی شود و بتواند روکش را به خوبی نگه دارد.

قالب دندان برای زیبایی

دندانپزشک عمدتاً پس از تشکیل دادن به دندان با استفاده از خمیر یا گچ ویژه، از دندان قالب می‌گیرد؛ البته در برخی موارد از اسکنر دیجیتال نیز برای ایجاد قالب استفاده می‌شود. این قالب از دندان‌های بالا یا پایین مربوط به دندان مورد نظر گرفته می‌شود، تا اطمینان حاصل شود که روکش تأثیری بر ترتیب و قرارگیری صحیح دندان‌ها ندارد.

قالب دندون

قالب یا اسکن گرفته شده برای ساخت روکش به لابراتوار فرستاده می‌شود. روکش معمولاً پس از دو تا سه هفته آماده می‌شود.

جلسه دوم

روکش مصنوعی دندان

دندانپزشک روکش موقت را در جلسه دوم برمی‌دارد و اندازه بودن و رنگ روکش دائمی را بررسی می‌کند. اگر اشکالی وجود نداشت و همه چیز قابل قبول بود، دندان بی‌حس می‌شود و روکش جدید با سیمان به صورت دائمی چسبانده می‌شود.

مراقبت از روکش موقت


ازآنجایی که روکش موقت فقط تا زمان آماده شدن روکش دائمی باید روی دندان بماند، اکثر دندانپزشکان رعایت توصیه‌های زیر را برای مراقبت از آن کافی می‌دانند:

  • از خوردن خوراکی‌های چسبناک مانند آدامس و کارامل خوداری کنید، چون ممکن است این مواد به روکش بچسبند و آن را جدا کنند.
  • استفاده از سمت دندان روکش شده را به حداقل برسانید. عمده جویدن را با سمت دیگر دهان انجام دهید.
  • از خوردن خوراکی‌های سفت مانند سبزیجات خام خودداری کنید، چون ممکن است این مواد روکش را دربیاورند یا بشکنند.
  • نخ دندان را به یکباره بیرون نکشید، بلکه آن را به آهستگی بلغزانید و از بین دندان‌ها خارج کنید تا فشاری به روکش موقت وارد نشود و از جا درنیاید.

هزینه


هزینه روکش به محل زندگی شما و نوع روکش انتخابی بستگی دارد. به عنوان مثال، قیمت روکش پرسلینی معمولاً بیشتر از روکش طلا است، و هزینه روکش طلا نیز عموماً بیشتر از روکش پرسلینی جوش خورده به فلز است.

فهرست مطالب
اسکرول به بالا
تماس با کلینیک