اگر نگران سوراخ شدن یا کرم خوردگی دندانهایتان هستید، اگر هنگام مسواک زدن بعضی از دندانهایتان درد میگیرد یا دندانهایتان به سرما یا گرما حساس است، به احتمال زیاد دچار پوسیدگی دندان شدهاید و باید برای پر کردن دندان به دندانپزشک مراجعه کنید. پر کردن دندان برای ترمیم آسیبدیدگی دندان و تسکین درد ناشی از پوسیدگی ضروری است. پر کردن دندان درمانی است که قرنهاست به منظور جلوگیری از کشیدن دندان و برای حفظ ساختار دندان پوسیده انجام میشود. پر کردن دندان یکی از پرکاربردترین درمانهای دندانپزشکی در سراسر جهان است.
اگر احتمال میدهید که یکی از دندانهایتان پوسیده است یا دندانپزشک پوسیدگی دندان را تشخیص داده است، باید دندان پوسیده را در اولین فرصت ترمیم کنید. متخصصان ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه معتقد هستند که تاخیر در درمان پوسیدگی دندان یا درمان نامناسب آن مشکلاتی جدی را به وجود خواهد آورد. پر کردن دندان از گسترده شدن پوسیدگی و تبدیل آن به یک مشکل بزرگتر جلوگیری میکند. پوسیدگی و کرمخوردگی دندان گاهی به از دست دادن دندان میانجامد. مواد مختلفی برای پر کردن دندان به کار برده میشود که از آن جمله میتوان به آمالگام، کامپوزیت، گلاس آینومر، اینله و اونله طلا و اینله سرامیکی اشاره کرد.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه روشهای پر کردن دندان و یا رزرو نوبت در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه میتوانید با شمارههای 02122392365 –02144155090 تماس حاصل فرمایید.
پر کردن دندان چیست؟
پر کردن و ترمیم دندان، یک روش درمانی است که جهت ترمیم پوسیدگی و بازیابی شکل و عملکرد عادی دندانهای آسیبدیده به کار میرود. در این روش، حفرههای ناشی از پوسیدگی و ساییدگی دندان با استفاده از مواد و تکنیکهای خاص پر شده و دندان مورد تعمیر قرار میگیرد. این اقدام هدف از حفظ دندان، جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی، و بازیابی عملکرد طبیعی دندان میباشد.
تشخیص ضرورت ترمیم دندان
فقط دندانپزشک میتواند پوسیدگی دندان و لزوم پر کردن آن را تشخیص دهد. دندانپزشک با آیینه دندانپزشکی سطوح هر دندان را به دقت معاینه میکند و هر گونه مورد غیرطبیعی را با وسایل مخصوص بررسی میکند. دندانپزشک در صورت لزوم از تمام دهان یا بخشی از آن عکس میگیرد. دندانپزشک درمان مناسب را با توجه به شدت آسیب ناشی از پوسیدگی انتخاب میکند.
انواع
پر کردن دندان انواع مختلفی دارد که دندانپزشک بهترین آنها را با توجه به محل دندان آسیبدیده، گستردگی پوسیدگی، حساسیت داشتن بیمار و بودجه بیمار توصیه میکند.
آمالگام
آمالگام یا پرکردگی نقرهای رنگ ترکیبی از سیلور، مس، قلع و جیوه است که ماده محکم و بادوامی را برای پر کردن دندان به دست میدهد. آمالگام مادهای بادوام، با استفاده آسان و مقاوم در برابر ساییدگی است که در مقایسه با مواد دیگر ارزانتر است. آمالگام به دلیل رنگ تیرهای که دارد، برای ترمیم دندانهای دور از دید و عقب دهان به کار برده میشود.
پر کردن دندان با مواد همرنگ کامپوزیتی
مواد کامپوزیتی همرنگ دندان از رزین آکریلیکی و ذرات شیشه مانند بسیار ریز تشکیل میشود. کامپوزیت در بین مواد ترمیمی بیشترین شباهت را به دندان طبیعی دارد. مواد همرنگ دندان دوام و مقاومت بالایی را در برابر شکستگی دارد، البته به شرطی که از آن برای پر کردن دندانهای کوچک تا متوسطی استفاده شود که فشار جویدن متوسطی را تحمل میکند. مواد کامپوزیتی به ماندگاری و بادوامی مواد دیگر نیست، چون به مرور ساییده میشود.
سرامیک
هزینه پرکردن دندان با مواد سرامیکی یا پرسلن معادل هزینه استفاده از طلا است. این پرکردگی قبل از چسباندن به دندان در لابراتوار آماده میشود. سرامیک به دلیل انطباق با رنگ دندان و مقاومت بالا در برابر لکه شدن طرفداران بسیاری دارد.
گلاس آینومر
گلاس آینومر یک ماده همرنگ دندان است که به راحتی به بافت دندان چسبیده و به طور آهسته فلوراید را در زیر و اطراف پرکردگی آزاد میکند تا از پیشرفت پوسیدگی دندان جلوگیری کند. این ماده به خوبی همرنگ با دندان قرار گرفته و به دندان ظاهری طبیعی میبخشد. با این حال، به دلیل شکنندگی نسبت به فشارهای زیاد، استفاده از گلاس آینومر برای دندانهایی که به فشار زیادی تحمل میکنند، توصیه نمیشود.
طلا
پرکردگی طلا در لابراتوار ساخته میشود و سپس با سیمان دندانپزشکی در محل حفره چسبانده میشود. طلا با بافت لثه سازگاری دارد و اگر به خوبی از آن مراقبت شود، بیش از 20 سال دوام خواهد داشت. طلا بهترین ماده برای پر کردن دندان است، که البته گرانترین گزینه نیز است.
مراحل درمان
پر کردن دندان درمانی سریع و ساده است که طی 5 مرحله زیر انجام میشود:
- دندانپزشک ناحیه اطراف دندان را با تزریق آمپول بیحس میکند تا بیمار کمترین دردی حین درمان حس نکند.
- دندانپزشک پوسیدگی را با دریل برمیدارد و سپس دندان را تراش میدهد تا آماده پر کردن شود.
- دندانپزشک ژل اسیدی به دندان میزند (اچینگ) تا مواد به خوبی به دندان بچسبد.
- گاهی با توجه به نوع پرکردگی لایه رزین روی دندان زده میشود و با تابش نور سفت میشود.
- در نهایت دندانپزشک دندان را پولیش میکند.
با این درمان ساده دندان ترمیم میشود و بیمار میتواند از دندان قوی جدید استفاده کند. پر کردن دندان با لیزر نیز یکی از روش های ترمیم دندان می باشد.
مدت زمان درمان
پر کردن هر دندان از شروع تا پایان تقریباً 15 دقیقه طول میکشد. مدت زمان پر کردن دندان بستگی به این دارد که بیحس شدن دندان چقدر طول میکشد.
دوران بهبود و مراقبت پس از پر کردن دندان
پس از از بین رفتن اثر بیحسی، دندان ممکن است اندکی سوزن سوزن شود. در 24 ساعت اول پس از پر کردن دندان، از جویدن غذاهای سفت یا مستقیم با دندان پرکرده خودداری کنید. تلاش کنید غذا را به سمت دیگر دندانها جویده و از استفاده اضافی از دندان پرکرده بپرهیزید. اگر دندانهای هر دو سمت پر شدهاند، مناسب است از غذاهای نرم و مایعات استفاده کنید.
دندانها را دو بار در روز با خمیردندان فلوراید مسواک بزنید و بین دندانها را یک بار در روز با نخ یا مسواک بین دندان تمیز کنید. به طور مرتب برای چکآپ و جرمگیری به دندانپزشک مراجعه کنید. چنانچه دندانها مستعد پوسیدگی باشد، دندانپزشک سیلانت دندان را توصیه میکند تا با شیارپوشی دندانهای آسیا از جمع شدن پلاک و پوسیدگی آنها جلوگیری شود. استفاده از دهانشویه فلوراید نیز از پوسیدگی دندانها پیشگیری میکند.
ماندگاری پر کردن دندان
اگر چه بعضی پرکردگیها سالها روی دندان باقی میماند، با این حال متوسط عمر آمالگام حدود 12 سال است. پرکردگی کامپوزیتی چندان بادوام نیست.
ضرورت تعویض پرکردگی
پرکردگی دندان ممکن است تا حدی مادامالعمر برقرار بماند، اما تغییر رنگ یا فرسودگی ممکن است رخ دهد. پرکردگی کامپوزیتی همرنگ دندان ابتدا لکه میشود و با گذر زمان ممکن است زرد یا تیره شود. فشارهای شدید به ویژه در جویدن غذاهای سفت، دندان و پرکردگی را در معرض استرس قرار داده و ممکن است به ساییدگی و فرسایش منجر شود. حتی اگر مشکلات دیگری وجود نداشته باشد، برخی پرکردگیها با گذر زمان ممکن است ساییده شده و نیاز به تعویض داشته باشند. اگر مواد زیر پرکردگی بریزد، ترک بخورد یا سوراخ شود، لازم است دندان دوباره پر شود. باتوجه به اینکه باکتریها و ذرات غذایی ممکن است در زیر پرکردگی تراکم یابند و باعث تشکیل اسید شده که عامل پوسیدگی دندان میشود، حتماً نیاز است که پرکردگیها به دور معاینات منظم دندانپزشکی تحت نظر باشند تا هر گونه مشکل به سرعت تشخیص داده شود و اقدامات لازم انجام شود.
هزینه
هزینه پر کردن دندان به عاملهای متعددی بستگی دارد که بعضی از آنها عبارتاند از:
- نوع پرکردگی دندان، برای مثال پر کردن دندان با کامپوزیت معمولاً گرانتر از آمالگام است، چون پر کردن دندان با مواد همرنگ به مهارت بیشتر، مواد گرانتر و تجهیزات جدیدتر نیاز دارد.
- دندانپزشک معالج
- موقعیت کلینیک
تعداد سطوحی که نیاز به پر کردن دارد. برای مثال ممکن است یک دندان فقط یک سطح از آن پوسیده یا آسیبدیده باشد، اما در دندان دیگر یکی از سطوح یا تمام آنها پوسیده یا آسیبدیده باشد.