به هیچوجه نمیتوان انکار کرد که وقتی شما برای تولد کودک دلبندتان انتظار میکشید، لحظاتی بسیار هیجانانگیز (و در عین حال دلهرهآور) را میگذرانید، این طور نیست؟ در طی دوران بارداری، بدن شما تغییرات بسیار زیادی را تجربه میکند، بنابراین نکتهای که در این دوران بیش از هر زمان دیگری در گذشته اهمیت پیدا میکند آن است که تمام وقت خود را صرف مراقبت از خودتان نمایید. البته منظور ما فقط مراقبت از جسم نیست، بلکه مراقبت از ذهن، احساسات و عواطف نیز هست! در واقع در مدتی که یک انسان کوچک و متعلق به خود شما در درون شما در حال رشد کردن است، خونسردی و آرامش روحی برای شما اهمیت حیاتی دارد و تا قبل از آنکه کودک دلبندتان متولد میشود حتماً باید فرصت کافی در اختیار داشته باشید تا بتوانید بیشتر از همیشه استراحت کنید. اما آیا میدانستید که دقیقاً همان طور که در دوران بارداری به سلامت عمومی و تندرستی خود اهمیت میدهید، باید از دندانهای خودتان هم بیشتر از گذشته مراقبت کنید؟ شاید این سؤال به ذهن شما رسیده باشد که آیا انجام درمان ارتودنسی در زمانی که باردار هستید، برای شما و کودکتان بیخطر است؟ ما در این مقاله یک راهنمای مفید در اختیار شما قرار میدهیم که در آن تمامی اطلاعاتی که در مورد انواع ارتودنسی در بارداری به آن نیاز دارید، ارائه شده است.
نیازها و شرایط افرد مختلف از درمان ارتودنسی منحصر به فرد است و ترجیحات هر فرد در مورد نحوه درمان نیز با دیگران متفاوت است. متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه به منظور پاسخگویی به نیازهای همه افراد مختلف، درمان ارتودنسی را به چندین روش مختلف ارائه می نمایند. با وجود آنکه همه این روشها ممکن است برای یک مادر باردار روش مناسبی نباشد، اما چند روش هم وجود دارد که به صورت کاملاً ایمن و بیخطر میتوان از آنها برای مرتب کردن دندانها در دوران بارداری استفاده کرد.
- ارتودنسی فلزی: در ارتودنسی فلزی از براکتها و سیمهای فلزی برای فشار وارد کردن بر روی دندانها استفاده میشود. این فشار به تدریج باعث میشود که دندانها به حالت ردیف و مرتب در بیایند.
- ارتودنسی نامرئی: ارتودنسی نامرئی هم یکی از روشهای مرتب کردن دندانهاست که در آن از یک سری الاینرهای پلاستیکی شفاف به منظور تولید نیروی فشاری که برای جابهجا کردن دندانها لازم است، استفاده میشود. این الاینرها از نظر ظاهری نامرئی هستند و میتوان آنها را در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن از دهان بیرون آورد. علاوه بر آن، الاینرهای ارتودنسی نامرئی خیلی کمتر از بریسهای فلزی قدیمی موجب تحریک و ناراحتی لثهها میشوند و به همین علت، میتواند برای زنان باردار روش مناسبی باشد.
- درمان با نگهدارنده یا پلاکهای ارتودنسی: در برخی موارد مشکل نامرتبی دندانها ممکن است در حد خفیف و جزئی باشد. در این صورت استفاده از ریتینر میتواند برای اعمال تغییراتی که جهت صاف و ردیف کردن دندانها لازم است، کفایت کند.
در صورتی که شما قصد دارید با صاف و مرتب کردن دندانهای کج خود، زیبایی طرح لبخندتان را افزایش دهید، متخصصین ما در میتوانند در این راه به شما کمک کنند. ما چندین روش مختلف درمان ارتودنسی را ارائه میکنیم که میتواند به صورت ایمن و مؤثر دندانها را جابهجا کند تا افراد بزرگسال هم بتوانند به دندانهای مرتب و لبخند جذابی که دوست دارند، دست پیدا کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روشهای مختلف ارتودنسی و اینکه کدام روش میتواند نتایجی که شما به دنبال آن هستید را به بهترین شکل برایتان حاصل کند، از طریق تماس با شمارههای 02122392365– 02188516675 –02144155090 یک نوبت مشاوره تعیین کنید. ما با کمال میل منتظر دیدار شما هستیم.
فهرست
روشهای مرتب کردن دندانها در مادران باردار
دوران بارداری مقطع بسیار مهمی از زندگی شما را تشکیل میدهد و دندانهای نامرتب میتواند باعث شود که شما کمتر میل به لبخند زدن داشته باشید و این امر بر زندگی شخصی و اجتماعی شما تأثیر منفی خواهد داشت. اما روشهای خاصی از ارتودنسی وجود دارد که شما میتوانید در دوران بارداری از آن برای مرتب کردن دندانها استفاده کنید.
انواع بسیار زیادی از روشهای ارتودنسی وجود دارد. براکتهای فلزی، هم برای بزرگسالان و هم برای نوجوانان مورد استفاده قرار میگیرد. انجام درمان ارتودنسی در دوران بارداری هم امکانپذیر است. الاینرهای شفاف و نامرئی که به صورت سفارشی برای هر فرد ساخته میشود و بر روی دندانها قرار میگیرد، کاملاً بدون سیم و قطعات فلزی هستند و میتوان آن را در هنگام غذا خوردن، مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان، از دهان خارج کرد. هر یک از روشهای ارتودنسی، خود انواع و اقسام مختلفی دارد و مشکلات خیلی پیچیده دهان و دندان را میتوان یا با استفاده از الاینرهای پلاستیکی و یا با براکتهای فلزی درمان نمود. در اوایل دوره درمان ارتودنسی، دندانها کمی حساس و آسیبپذیر خواهد شد، زیرا براکتهای فلزی و الاینرهای پلاستیکی شفاف، هر دو برای حرکت دادن تدریجی دندانها یک نیروی فشار مداوم بر روی آنها اعمال میکنند.
آیا ارتودنسی را از قبل از باردار شدن شروع کردهاید؟
انجام درمان ارتودنسی و استفاده از براکتهای فلزی، الاینرهای شفاف و یا ریتینرها در دوران بارداری کاملاً بیخطر و منطقی است. در صورتی که شما درمان ارتودنسی را قبل از باردار شدن شروع کردهاید و در حال حاضر دوره درمان شما ادامه دارد، حتماً خبر مسرتبخش باردار شدن خود را به متخصص ارتودنسی خود اطلاع بدهید تا هر گونه تنظیمات و اصلاحاتی که لازم است را انجام دهد.
واقعیتهای مهم درباره ارتودنسی در بارداری:
- دندانهای خود را کاملاً تمیز و درخشان نگه دارید.
- در مدتی که بریسهای ارتودنسی بر روی دندان های شما قرار دارد، به طور منظم دندانها را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
- نوسانات مقدار هورمونها در دوران بارداری ممکن است نوع پاسخ بدن شما به پلاکهای دندانی و باکتریها را تغییر بدهد. این تغییرات ممکن است باعث افزایش خطر بروز ژنژیویت و سایر بیماریهای لثه در دوران بارداری شما شود.
- در دوران بارداری سعی کنید چند جلسه بیشتر از معمول برای تمیز کردن حرفهای دندانها و آگاهی از محدودیت های ارتودنسی در بارداری به دندانپزشک مراجعه کنید، چون این کار میتواند برای شما مفید باشد.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری و تأثیر آن بر ارتودنسی
تغییراتی که در دوران بارداری در میزان بعضی از هورمونها به وجود میآید و نیز افزایش جریان خون که در حین بارداری اتفاق میافتد، اغلب باعث میشود که حساسیت و آسیبپذیری دندانها در این دوران افزایش پیدا کند. افزایش حسایت دندانها نیز باعث میشود که میزان درد و ناراحتی که بیمار به خاطر ارتودنسی تجربه میکند، کمی بیشتر از حد معمول باشد.
در دوران بارداری معمولاً مقدار هورمونهای استروژن و پروژسترون افزایش پیدا میکند و این میتواند واکنش لثههای شما نسبت به پلاکها و باکتریهای بیماریزا را تحت تأثیر قرار دهد. پلاکهای دندانی میتواند خطر بروز بیماریهای لثه را در شما افزایش دهد. این یکی از نگرانیهای شایع در مورد تمامی زنان باردار است، بنابراین مراقبت و بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری، صرف نظر از این که درمان ارتودنسی در بارداری انجام میشود یا نمیشود، باید با دقت بسیار بیشتری انجام گیرد.
آیا اشعه ایکس خطری ندارد؟
متخصص ارتودنسی به شما کمک میکند تا در زمان درمان خود در معرض پرتوهای اشعه ایکس قرار نداشته باشید. اما حتماً بارداری خود را به کارکنان کلینیک ما اطلاع بدهید تا در زمان عکسبرداری از دندانها، مراقبتهای لازم در مورد اشعه ایکس انجام شود. به خاطر داشته باشید که مشاوره با متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان در بارداری ضروری است. ممکن است بتوان از همان عکسهای اشعه ایکس که قبل از بارداری گرفتهاید، در کنار معاینات جدیدی که بر روی دهان و دندان شما انجام میشود، برای تعیین بهترین برنامه درمانی جهت مرتب کردن دندانهای شما استفاده کرد.
آیا کشیدن دندان خطری ندارد؟
در حالت عادی معمولاً لازم است که در زمان کشیدن دندان از داروی بیحسی استفاده شود، اما معمولاً به زنان باردار توصیه میشود که از بیحسی استفاده نکنند. در صورتی که دندانهای شما در دوران بارداری نیاز به کشیدن داشته باشد، احتمالاً به شما توصیه میشود که یا درمان خود را تا بعد از تولد نوزاد به تأخیر بیندازید و یا درمان ارتودنسی را به همین حالت شروع کنید و کشیدن دندان را بعد از تولد نوزادتان انجام دهید.
بیماری صبحگاهی در بارداری
بیماری و بدحالی صبحگاهی در زنان باردار مشکل شایعی به شمار میرود و زنان بارداری که از بریسهای فلزی، پلاکهای شفاف و یا ریتینر استفاده میکنند احتمالاً مشکلات بیشتری با بیماری صبحگاهی خواهند داشت. بیشترین علائم بیماری صبحگاهی معمولاً در سه ماهه اول دوران بارداری اتفاق میافتد. دقت کنید که اگر در این مدت دچار استفراغ شدید، حتماً دندانهایتان را مسواک بزنید و دهانتان را خیلی خوب بشویید، زیرا اسیدی که در شیره معده شما وجود دارد میتواند بسیار مخرب باشد و به دندانهای شما آسیب جدی وارد کند.
ویار بارداری و محدودیتهای غذایی در ارتودنسی
به خاطر داشته باشید که وجود براکتها در ارتودنسی فلزی باعث میشود که شما برای خوردن بعضی از غذاها محدودیت داشته باشید. خوشبختانه معمولاً ویار بارداری شامل غذاهای چسبنده و غذاهایی که به براکتها صدمه میزنند، مانند ذرت بوداده (پاپ کورن)، آجیل، کرم کارامل و یخ، نمیشود. در واقع اغلب زنان باردار به غذاهای حاوی ویتامین، مواد معدنی و عناصر غذایی که در عمل به آن نیاز دارند ویار پیدا میکنند. ضمناً برای رفع ویار شدید میتوان از مکملها یا مواد غذایی جایگزین سالم استفاده کرد.
اگر در زمان بارداری هوس آجیل کردید، ممکن است با مصرف یک جایگزین یا مکمل حاوی اسیدهای چرب ضروری بتوانید این هوس خود را رفع کنید. مکملهای امگا 3 و امگا 6 میتواند میل شدید به آجیل را برطرف کند. میل به جویدن یا مکیدن یخ معمولاً به خاطر تشنگی یا بیآب شدن بدن شماست، اما میتواند به علت کمبود آهن یا فولات یا ویتامین B12 هم باشد. برای رفع هوس شدید به جویدن یخ در دوران بارداری خود میتوانید یک سری غذاها یا مکملهای حاوی آهن را با صلاحدید پزشک خود به رژیم غذاییتان اضافه کنید.