بیماریهای لثه اگر زود تشخیص داده شود، به آسانی قابل درمان و پیشگیری است ولی اگر به حال خود رها شود، میتواند منجر به مشکلات جدی برای سلامت بدن شود. بیماریهای لثه اگر درمان نشود، علاوه بر درد، التهاب، خونریزی لثه و بوی بد دهان، میتواند باعث آسیب غیر قابل بازگشت به استخوان و از دست رفتن دندان شود. دندانپزشکان علاوه بر روش معمول تمیز کردن و جرمگیری دندان، از روشهای دیگری نیز در درمان بیماریهای لثه بهره میگیرند. در مراحل اولیه، درمان بیماری لثه اغلب به روشهای غیرجراحی انجام میگیرد، ولی در مراحل پیشرفته، اغلب روشهای مختلف جراحی لثه مورد نیاز خواهد بود.
بیماری لثه یک مشکل جدی سلامت دهانی است که منجر به تحلیل لثه، تضعیف ساختارهای دهانی، و در نهایت از دست رفتن دندان میشود. اما حتی اگر بیماری لثه در مراحل پیشرفته خود باشد نیز، راههایی برای درمان این مشکل و بهبود سلامت دهان وجود دارد. در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه از تکنیکهای مختلف جراحی لثه برای درمان موارد مختلف پریودنتیت یا حالت پیشرفته بیماری لثه و بهبود سلامت کلی بدن بیماران استفاده میشود.
به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه و یا رزرو نوبت در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه میتوانید با شمارههای 02122392365 –02144155090 تماس حاصل فرمایید.
جراحی لثه
جراحی لثه (که با نام جراحی پریودنتال نیز شناخته میشود) انواع مختلفی از فرآیندهای پیشرفته جراحی پلاستیک را در بر میگیرد. این تکنیکها شامل ترمیم و بازسازی بافتهای نرم (لثه) و سخت (استخوان) و جایگزینی دندان از دست رفته با ایمپلنتهای دندانی میباشد. این جراحیها اغلب توسط متخصصین جراحی لثه که برای انجام این تکنیکها آموزش دیدهاند و در برخی موارد توسط دندانپزشکان عمومی که دوره پیشرفته جراحی لثه را گذراندهاند انجام میشود. اغلب انواع جراحی لثه تحت بیحسی موضعی (بیحسی بافت لثه و استخوان) انجام میشود، گاهاً از داروهای آرامبخش و ضد اضطراب خوراکی یا تزریق آرامبخشهای درون رگی که بیمار حین جراحی هوشیار (خواب و بیدار) است، نیز استفاده میشود.
متقاضیان درمان
جراحی لثه اغلب برای بیمارانی که بافت استخوانی خود را از دست دادهاند یا در شرایطی که درمانهای مربوط به بافت نرم در مورد آنها بهدرستی جواب نمیدهد، توصیه میشود. در اغلب موارد، باید بیماری لثه در مرحله متوسط یا پیشرفته خود باشد تا بیمار واجد شرایط جراحی لثه قرار گیرد. جهت اطمینان از پیشگیری مشکلات بعدی سلامت دهان و دندان، برای بسیاری از بیمارانی که تحت درمانهای جرمگیری دندان و ریشه دندان قرار گرفتهاند نیز برخی مداخلات جراحی مورد نیاز خواهد بود. هدف از هر گونه جراحی لثه، متوقف کردن میزان پیشروی بیماری لثه با حذف باکتری، جرم (یا پلاک) ایجاد شده توسط این بیماری و حفظ هرچه بیشتر استخوان فک میباشد.
انواع
انواع مختلفی از جراحی لثه وجود دارد که دندانپزشکان در صورت ابتلای شما به بیماری لثه پیشرفته ممکن است به شما پیشنهاد کنند:
جراحی پیوند لثه (جراحی فلپ لثه)
در جراحی پیوند لثه، دندانپزشکان بافت لثه را از روی استخوان بلند کرده، در صورت لزوم جرم و پلاک آن قسمت را حذف کرده، سپس دوباره لثه را سر جای خود برگردانده و میدوزند تا بافت لثه محکم اطراف دندان قرار گیرد. این فرآیند حجم فضای بین لثه و دندان را نیز کاهش میدهد و در نتیجه فضای کمتری برای رشد مجدد باکتری باقی میگذارد.
کورتاژ لثه (خراشیدن لثه)
این تکنیک جراحی لثه شامل خراشیدن بافت ناسالم از بخش عفونت کرده لثه و در نهایت التیام لثه سالم باقی مانده است.
جراحی پیوند استخوان
در صورتی که در اثر بیماری لثه به استخوان آسیب وارد شود، با تکنیک جراحی پیوند استخوان، بافت استخوان پیوندی برای جایگزینی بخش آسیبدیده استخوان استفاده میشود. تکههای کوچک استخوان (یا از استخوان خود فرد، یا از بانک اهداء استخوان و یا استخوان مصنوعی) در محلی که استخوان تحلیل رفته بود، قرار میگیرد. این پیوندها بهعنوان پایهای برای رشد مجدد استخوان و بازیابی استحکام دندان بکار میرود.
جراحی پیوند بافت نرم لثه
جراحی پیوند بافت نرم لثه برای پر کردن فواصل جایی که لثه تحلیل رفته یا برای تقویت لثه در آن قسمت بکار میرود. معمولاً بافت پیوندی از سقف دهان (کام) گرفته شده و به ناحیه تحلیل رفته دوخته میشود.
بازسازی هدایت شده بافت لثه
این تکنیک جراحی لثه با تحریک رشد بافت لثه و استخوان عمل میکند. پس از فلپ کردن (بلند کردن) لثه از روی استخوان، یک تکه پارچه توری کوچک بین بافت لثه و استخوان قرار میگیرد. این اقدام به جلوگیری از رشد بافت لثه در فضایی که لازم است استخوان در آن رشد کند کمک میکند و برای استخوان و بافتهای متصل به آن، این امکان را فراهم میکند تا رشد یافته و در نتیجه از دندان پشتیبانی کند.
جراحی بازسازی استخوان
تحلیل متوسط یا شدید استخوان معمولاً منجر به ایجاد حفرههای کمعمق در استخوان میشود. در جراحی بازسازی استخوان، پس از بلند کردن بافت لثه از روی استخوان، با شکلدهی به استخوان، این حفرهها صاف شده و امکان ورود و رشد باکتری را دشوار میکند.
جراحی افزایش طول تاج
در فرآیند افزایش طول تاج دندان، بافت اضافه لثه و استخوان برش داده میشوند تا مقدار بیشتری از دندان طبیعی را نمایان سازد. این جراحی میتواند روی یک یا چند دندان انجام شود تا خط لثه شما را صاف کرده و امکان لبخند عریض و طبیعی را برای شما فراهم سازد. دندانپزشکان ما به منظور افزایش طول تاج دندان و اصلاح و زیباسازی دندان نیز این تکنیک جراحی لثه را بکار میگیرند. اگر دندان شما پوسیده باشد، تا زیر خط لثه شکسته باشد یا ساختار دندانی کافی برای ترمیم و بازسازی دندان (مانند روکش دندان و پل یا بریج دندان) نداشته باشد، جراحی افزایش طول تاج، با نمایان کردن سطح بیشتری از دندان جهت بازسازی، سطح لثه و استخوان را تراز میکند.
جراحی لثه با لیزر
در جراحی لثه با لیزر، متخصصین از لیزر دندانپزشکی برای حذف بافت ملتهب لثه اطراف ریشه دندان استفاده میکنند. پس از حذف بافت عفونت کرده لثه و نمایان شدن ریشه دندان، جرمگیری ریشه انجام میشود که شامل تراشیدن جرم و پلاک دندانی ایجاد شده زیر خط لثه و روی سطح ریشه میباشد. سپس دندانپزشکان سطح ریشه را صاف کرده تا هیچ نقطهای که امکان جذب باکتری و عفونت بیشتر را فراهم میکند باقی نماند. ناحیه بین لثه و ریشه دندان طی فرآیند ترمیم، دوباره بازسازی میشود.
فواید استفاده از لیزر برای برش بافت معیوب لثه عبارتند از:
- نیاز به بی هوشی عمومی ندارد، در حالیکه برخی از جراحیهای دندانپزشکی نیاز به بیهوشی عمومی دارند.
- دقت لیزر در هدفگیری بافت آسیب دیده بالاست.
- از آنجایی که جراحی لثه با لیزر نسبت به روش معمول جراحی، یک روش کمتهاجمی است، خونریزی، درد و التهاب کمتر ایجاد میکند
- دوره بهبودی و ترمیم لثه کوتاهتر است.
بعد از جراحی لثه
طبیعی است که چند روز اول پس از جراحی لثه، ناحیه جراحی حساس باشد. دندانپزشکان ممکن است قرص مسکن برای تسکین درد به شما تجویز کنند. مهم است که این قرص را بلافاصله پس از جراحی مصرف کنید، مهمترین نکته این است که از هر روش تسکین دردی که انتخاب میکنید، بلافاصله پس از جراحی استفاده کنید. میتوانید از یک بسته یخ برای کاهش التهاب استفاده نمایید. همچنین، بعد از توقف خونریزی، موارد نرم مانند سوپ، ماست، اسموتی و پوره سیبزمینی را به مدت یک یا دو روز اول مصرف کنید. در صورتی که پزشکان آنتیبیوتیک برای شما تجویز کردهاند، حتماً تا پایان دوره مصرف، آنها را با رعایت دستورات پزشک مصرف کنید.
پیشگیری از بیماریهای لثه
در این قسمت به چند نکته جهت کمک به پیشگیری از بیماری های لثه اشاره میکنیم:
- حداقل روزی دوبار یا بعد از هر وعده غذایی، دندانهای خود را مسواک زده، نخ دندان بکشید یا آب بکشید.
- طبق دستورات دندانپزشکان عمل کرده و بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید.
- از مصرف غذاها و نوشیدنیهای حاوی مواد قندی پرهیز نمایید، مگر اینکه آنها را همراه غذا مصرف نمایید.
- اگر نمیتوانید بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید، از آدامسهای بدون قند استفاده نمایید یا دهان خود را با آب بشویید.
- با مشاهده اولین نشانههای بیماری لثه، به دندانپزشک مراجعه نمایید.
- از غذاهای ترد و سالم مانند سیب و هویج به عنوان میان وعده استفاده نمایید.
- تکنیکهای مناسب بهداشت دهان و دندان را از دندانپزشک خود فرا بگیرید.
هزینه جراحی لثه
عواملی مانند نوع تکنیک جراحی مورد نیاز، محل دندانپزشک شما و تکنولوژی مورد استفاده حین درمان، هزینه جراحی زیبایی لثه شما را تعیین میکند. عامل تعیین کننده و مهم دیگر در تعیین هزینه جراحی زیبایی لثه، شدت بیماری است.