گفته میشود که هر سفری با برداشتن نخستین گام آغاز میشود، درمان ارتودنسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه مراحل ارتودنسی دندان را توضیح میدهیم تا با مسیر رسیدن به لبخندی زیبا و جذاب آشنا شوید.
اگر درصدد سیمکشی دندانهای خود یا فرزندتان هستید، نخستین مرحله مراجعه به متخصص ارتودنسی مجرب است. مشاوره اولیه با متخصصین ارتودنسی در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه برای آشنایی با مراحل ارتودنسی و نتیجه مورد انتظار بسیار مفید است و شما را برای تصمیمگیری صحیح مصممتر میکند. به منظور آشنایی با مراحل مختلف دوره درمان ارتودنسی و یا رزرو نوبت در کلینیک دندانپزشکی دکتر یگانه میتوانید با شمارههای 02122392365 –02144155090 تماس حاصل فرمایید.
مرحله یک: دریافت وقت مشاوره از متخصص ارتودنسی
بسیاری از متخصصین معتقدند که بهتر است کودکان تا 7 سالگی به متخصص ارتودنسی مراجعه کنند. شاید 7 سالگی برای افرادی که دندانها را در دوران نوجوانی سیمکشی کردهاند، زود به نظر بیاید، اما واقعیت این است که از آن زمان تا به حال تحولات چشمگیری ایجاد شده است. متخصص ارتودنسی میتواند مشکلات جزئی مربوط به رشد فک و دندان را حتی در زمان وجود دندانهای شیری نیز تشخیص دهد. مشاوره باید قبل از شروع درمان ارتودنسی انجام شود. چکآپهای دورهای، معمولاً سالانه، در دوران کودکی ردیف و مرتب بودن دندانها را تضمین میکند و به متخصص اجازه میدهد تا طرح درمانی مناسب را قبل از بروز یا پیچیده شدن مشکل تهیه کند. پس از موافقت بیمار با شروع درمان مراحل انجام ارتودنسی زیر دنبال میشود.
مرحله دو: معاینه و ارزیابی
برای برخی مراجعین مرحلهی معاینه مرحله اول است. متخصص ارتودنسی پس از موافقت بیمار با ادامه درمان معاینه کاملی را برای تعیین ضروریات درمان انجام میدهد. این معاینه دقیق و جامع حدود یک ساعت طول میکشد و متخصص به سوالات بیمار نیز پاسخ میدهد. متخصص ارتودنسی دستور رادیوگرافی و عکس گرفتن از دندانها را میدهد تا با مشاهده دقیق مشکل بتواند بهترین طرح درمان را تهیه کند.
متخصص ارتودنسی میتواند:
- هزینه تقریبی ارتودنسی را اعلام کند.
- طول درمان ارتودنسی را برآورد کند.
- روش ارتودنسی مناسب را برای اتمام درمان توصیه کند.
سپس متخصص ارتودنسی اقدامات زیر را انجام میدهد:
- تکمیل پرونده از طریق روشهایی چون رادیوگرافی و قالبگیری
- زمانبندی جلسات ویزیت لازم برای شروع درمان
- اعلام روشهای پرداخت هزینه از قبیل قسطبندی
مرحله سه: توصیه روشهای ممکن درمان
متخصص در جلسه مشاوره پرونده و نتایج معاینات را بررسی میکند و نمونهای از سیمکشی، بریس شفاف یا نامرئی و تجهیزات ارتودنسی را که احتمالاً در روند درمان به کار برده میشود به بیمار نشان میدهد. جلسه مشاوره تقریباً 20 تا 30 دقیقه طول میکشد. پس از آن که بیمار با ادامه درمان موافقت کرد، جلسه آزمایش بریس معمولاً همان روز یا ظرف چند روز آینده تعیین میشود. قالبگیریهای لازم برای تهیه پلاکهای ارتودنسی نامرئی معمولاً در جلسه مشاوره گرفته میشود.
مرحله چهار: امتحان بریس
در جلسه بعدی که حدود دو ساعت طول میکشد، متخصص ارتودنسی دندانها را سیمکشی میکند؛ این جلسه فقط طولانی است و اصلاً ناراحت کننده نیست. دستیار به متخصص ارتودنسی کمک میکند تا تجهیزات را روی دندانها قرار دهد و به سوالات احتمالی بیمار درباره مراحل ارتودنسی پاسخ میدهد. دستیار دندانها را برای چسباندن براکت آماده میکند و سپس متخصص ارتودنسی براکتها را تک تک روی دندانها میچسباند. با توجه به این که این مرحله بسیار مهم و حیاتی است، ارتودنتیست زمان لازم را به آن اختصاص میدهد و به کوچکترین جزییات توجه میکند تا به بهترین نتیجه ممکن دست یابد.
شروع درمان ارتودنسی نامرئی
چنانچه ارتودنسی نامرئی (اینویزیلاین) برای درمان انتخاب شده باشد، قالب گرفته شده از دندانها همان روز به لابراتوار فرستاده میشود تا متخصص آن را اسکن کند و مدل رایانهای از دندانها تهیه میشود. پلاکهای سفارشی از روی این مدلها ساخته و به کلینیک ارسال میشود. سپس به بیمار اطلاع داده میشود تا برای باندینگ یا چسباندن اتصالات کوچک و شفاف به دندانها به کلینیک مراجعه کند. این اتصالات شفاف به عنوان بریس عمل میکند و دستکاری دندانها را ممکن میکند. اولین پلاک روی دندانها قرار داده میشود و توصیههای لازم برای استفاده از پلاک و مراقبت از آن ارائه میشود. بیمار باید روزانه 22 تا 23 ساعت از پلاک نامرئی استفاده کند. پلاکها هر دو هفته یک بار یا طبق تجویز متخصص ارتودنسی عوض میشود. در صورت تمایل میتوانید با ما تماس بگیرید تا از مشاوره رایگان ارتودنسی نامرئی برخوردار شوید.
مرحله پنج: جلسات تنظیم دورهای
بیمار باید در طول درمان ارتودنسی به طور مرتب برای تنظیم بریس به کلینیک مراجعه کند. جلسات تنظیم براکت بسیار کوتاه است و متخصص در این جلسات به سوالها پاسخ میدهد و پیشرفت درمان را بررسی میکند. این جلسات معمولاً بیش از 15 تا 20 دقیقه زمان نمیبرد و با توجه به شرایط بیمار هر 6 تا 10 هفته یک بار زمانبندی میشود. در صورتی که برای مرتب کردن دندانها از روش ارتودنسی نامرئی استفاده شود، جلسات هر 4 تا 6 هفته یک بار برگزار میشود.
رعایت بهداشت دهان و دندان از طریق سه بار مسواک زدن در روز با خمیردندان فلوراید، استفاده از دهانشویه فلوراید و نخ کشیدن با مسواکهای مخصوص بین دندانی در دوران ارتودنسی الزامی است. اگر بهداشت دهان و دندان جدی گرفته نشود، سلامت دندانها به خطر میافتد و لکههای ناخوشایندی روی آنها ایجاد میشود که دردسر جدیدی را پدید میآورد.
مرحله شش: اتمام دوره سیمکشی دندانها و شروع دوره استفاده از پلاک نگهدارنده
انتظار میرود که درمان ارتودنسی در چند جلسه پایانی زمانبندی شده به اتمام برسد و متخصص ارتودنسی تکمیل درمان را اعلام کند. جلسه بعدی به جدا کردن براکتها از روی دندان اختصاص مییابد، سپس بیمار باید برای جرمگیری، چکآپ و فلوراید درمانی به دندانپزشک مراجعه کند. برخی بیماران ترجیح میدهند دندانها را پس از اتمام ارتودنسی سفید کنند.
جدا کردن بریس عملی آسان و راحت است که فقط حدود 80 دقیقه طول میکشد و پس از آن از دندانهای ردیف و مرتب شده عکس گرفته میشود تا با عکس قبل از درمان مقایسه شود و زیبایی لبخند نمود بیشتری پیدا کند.
در پایان این جلسه برای تهیه پلاک نگهدارنده (ریتینر) دوباره از دندانها قالب گرفته میشود. استفاده از نگهدارنده برای حفظ نتیجه به دست آمده ضروری است. متخصص ارتودنسی پلاک نگهدارنده مناسب را توصیه میکند و روش استفاده از آن را به بیمار توضیح میدهد. اکثر بیماران باید مدت زمان طولانی از پلاک نگهدارنده استفاده کنند تا همچنان لبخند زیبایی داشته باشند. قاعده کلی این است که “پلاک نگهدارنده را باید تا زمانی که میخواهید دندانهای ردیف و مرتب داشته باشید در دهان نگه دارید.”